POLÍTICA
Internacional 20/07/2014

Israel dóna una hora de treva per evacuar víctimes dels bombardejos a l'est de Gaza

És el segon intent de treva precària d'aquest diumenge sol·licitada per la Creu Roja després de la intensificació de l'ofensiva militar israeliana, que ha fet 60 morts i més de 400 ferits, entre ells menors i dones

Ara / Efe
2 min
Els bombardejos de la nit passada han provocat desenes demorts i centenars de ferits / EFE

JerusalemL'exèrcit israelià ha donat una hora més de treva per evacuar les víctimes de la matança de les últimes hores al barri de Shayahia de Gaza després que Israel intensifiqués l'ofensiva militar. És el segon intent de treva d'aquest diumenge, després que Israel respongués al llançament de coets en plena treva humanitària de dues hores sol·licitada per la Creu Roja.

Israel ha acusat Hamàs d'haver violat l'alto el foc. "Una vegada més Hamàs trenca el cessament del foc. En aquesta ocasió, aconseguit amb la mediació de la Creu Roja per a un recés humanitari. Les forces de defensa israelianes estan responent", ha assenyalat el portaveu militar Peter Lerner en un comunicat

Israel havia acceptat un cessament del foc humanitari de dues hores de durada a la franja de Gaza per poder evacuar els ferits dels últims bombardejos al barri de Shayahia, a l'est de Gaza. L'exèrcit israelià ha indicat, en un comunicat, que la sol·licitud l'ha fet el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a través del coordinador del govern israelià per a les activitats als territoris palestins, el general Yoav Mordejai.

L'alto el foc havia de mantenir-se fins a les 15.30 h (hora catalana) per tal de permetre que els equips d'emergència evacuïn els ferits i víctimes mortals dels bombardejos israelians des de la matinada a Shayahia, on viuen al voltant de 40.000 persones i que és un dels barris més massificats de Gaza. Segons el ministeri de Sanitat a Gaza, 60 persones han mort i més de 400 han resultat ferides en aquest barri en atacs que ha qualificat en un comunicat de "veritable massacre contra civils".

Al llarg de tot el matí el foc de tancs amb suport des de l'aire d'helicòpters i caces israelians no ha cessat, després que durant la matinada els bombardejos hagin estat dels més intensos que es recorden a la zona, d'acord amb el relat de testimonis.

Amb els últims morts s'acosta a 390 el nombre les víctimes mortals a Gaza, i els ferits superen els 3.000, des que va arrencar l'operació militar israeliana el passat 8 de juliol.

D'altra banda, les milícies palestines han disparat des de l'alba desenes de coets contra territori israelià, que no han provocat víctimes mortals, després que en els últims dies no baixessin del centenar els projectils llançats des de Gaza. Des que es va iniciar l'ofensiva a la franja, dos civils israelians han mort per l'impacte de coets, i cinc militars en combat amb milicians palestins, un d'ells per foc amic.

stats