Migracions
Internacional Amèrica 28/03/2023

Almenys 39 morts en un incendi en un centre de detenció de migrants a Mèxic

El centre és a Ciudad Juárez, molt a prop del Río Bravo, que marca la frontera amb els Estats Units

2 min
Viangli, una dona veneçolana, plora al costat de l'ambulància on hi ha ferit el seu marit, Eduardo Caraballo, en l'incendi al centre de detenció de migrants.

BarcelonaAlmenys 39 persones han mort i 29 han resultat ferides aquesta matinada en un incendi en un centre de detenció de migrants de la ciutat mexicana de Ciudad Juárez. Segons les autoritats de Guatemala 28 de les víctimes són originàries d'aquest país, i també n'hi ha d'Honduras i de Veneçuela. A les portes del centre s'acumulen bosses de cadàvers i, segons han explicat les autoritats responsables, al centre hi havia un total de 68 homes adults.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha dit que l'incendi va començar quan els detinguts van calar foc als matalassos per protestar per la seva imminent deportació. "No van pensar que això podria provocar aquesta terrible tragèdia", ha assegurat.

El centre, que pertany a l'Institut Nacional d'Immigració, és molt a prop del Río Bravo, que marca la frontera entre Mèxic i els Estats Units, en concret al pont internacional Stanton-Lerdo, que connecta Ciudad Juárez amb El Paso (Texas). Segons informa el diari mexicà El Universal, aquest dilluns les autoritats havien fet una batuda per detenir migrants que demanaven diners al carrer, la majoria de nacionalitat veneçolana.

Viangly Infante, una dona veneçolana de 31 anys, ha explicat a Reuters que cap a les 10 del matí, mentre esperava la sortida del seu marit, ha vist com "començava a sortir fum de tot arreu". El seu home, Eduardo Caraballo, estava en una cel·la en el moment del foc i ha pogut salvar-se perquè s'ha ruixat amb aigua i ha fet pressió contra la porta.

El flux migratori en aquesta regió s'ha intensificat després que el president dels Estats Units, Joe Biden, anunciés noves mesures per facilitar la deportació immediata de migrants procedents d'Haití, Veneçuela, Nicaragua o Cuba. La Casa Blanca ha anunciat un pla més agressiu contra l'arribada de migrants irregulars a la frontera sud, que entrarà en vigor l'11 de maig: l'administració demòcrata ha decidit mantenir la doctrina de l'expresident Donald Trump i eliminar el dret d'asil de tots els sol·licitants que hagin entrat al país de manera il·legal o que no hagin demanat la protecció en altres estats amb anterioritat, coincidint amb la fi del polèmic Títol 42 impulsat durant la pandèmia del covid-19 i que permetia les expulsions en calent a la frontera per motius sanitaris.

Davant d'aquest enduriment molts migrants han intentat arribar als Estats Units abans que entrin en vigor les noves mesures. L'any passat, segons l'Organització Mundial de les Migracions (OIM), l'arribada de migrants a Mèxic va augmentar un 8% i, segons les dades de la Casa Blanca, van arribar a la frontera dels Estats Units amb Mèxic 2,76 milions de sensepapers.

L'incendi de Ciudad Juárez és un dels episodis més sagnants que han patit els migrants a Mèxic en les últimes dècades. El desembre del 2021 almenys 55 migrants van morir en un camió que els transportava clandestinament al sud de l'estat de Chiapas. El 2009 49 criatures van morir en l'incendi en un centre d'acollida a la ciutat d'Hermosillo.

stats