Bolsonaro i Biden, cara a cara per primer cop

Els dos mandataris coincidiran aquest dijous a la Cimera de les Amèriques

ARA
2 min
El president del EEUU Joe Biden i el president del Brasil, Jair Bolsonaro.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg del Brasil, Jair Bolsonaro, es trobaran per primera vegada cara a cara aquest dijous, després que el mandatari brasiler hagi acceptat participar en la novena Cimera de les Amèriques, que se celebra aquesta setmana a Los Angeles (Estats Units). La trobada tindrà lloc pocs mesos abans de les eleccions al Brasil i només dos dies després que Bolsonaro posés en dubte la victòria de Biden el 2020 i elogiés, com és habitual, l'expresident Donald Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El poble estatunidenc és el que parla d'això [de frau electoral]. Jo no discutiré la sobirania d'un altre país, però Trump ho estava fent molt bé", va dir en una entrevista a televisió. "No volem que això passi al Brasil", va afegir Bolsonaro, que sovint ha posat en qüestió el sistema de vot electrònic del país llatinoamericà. El president, que va per darrere del seu rival d'esquerres, Luiz Inácio Lula da Silva, va apuntar que la reunió amb Biden podria marcar un nou començament per a la relació entre els Estats Units i el Brasil, però que tot dependrà de com actuï el mandatari nord-americà a la reunió.

Segons la Casa Blanca, la reunió servirà per tractar temes com la inseguretat alimentària, el canvi climàtic i la recuperació de la pandèmia de covid-19, entre altres. Per la seva banda, un representant del ministeri d'Exteriors brasiler ha dit a l'agència Reuters que esperen que a la trobada els dos mandataris parlin sobretot de comerç, cooperació en defensa i inversions en energia i mineria.

Vetos i boicots

La presència del líder ultradretà compensa, en part, absències destacades com la del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador. El boicot mexicà, però, és parcial, perquè el mandatari enviarà a Los Angeles una delegació encapçalada pel secretari de Relacions Exteriors. López Obrador ha justificat la seva absència perquè Washington ha exclòs de la cimera Cuba, Veneçuela i Nicaragua argumentant que "no són exemples d'una governança democràtica", segons va manifestar el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken. "No aniré a la cimera perquè no s'hi convida tots els països d'Amèrica, i jo crec en la necessitat de canviar la política que s'ha imposat des de fa segles: l'exclusió, voler dominar sense cap raó, no respectar la sobirania dels països", va argumentar.

Aquesta és la segona vegada que els Estats Units són amfitrions de la Cimera de les Amèriques, després de la primera edició, que es va celebrar el 1994 a Miami. Però els vetos i els boicots han descafeïnat una trobada que pretén reforçar els llaços amb l'Amèrica Llatina després del mandat de Donald Trump i mostrar una Amèrica unida en un moment de conflicte amb Rússia i la Xina. A més de Mèxic, també han rebutjat viatjar a Los Angeles el president de Bolívia, Luis Alberto Arce; la d'Honduras, Xiomara Castro, i el de Guatemala, Alejandro Giammattei.

stats