Internacional Amèrica 01/11/2022

Bolsonaro accepta la derrota i diu que complirà la Constitució

El president sortint no felicita Lula i demana que les manifestacions al seu favor siguin “pacífiques”

Joaquim Piera
3 min
Jair Bolsonaro en roda de premsa avui

São PauloQuaranta-vuit hores després que tanquessin els col·legis electorals al Brasil, que van determinar l’elecció de Luiz Inácio Lula da Silva com a nou president a partir de l’1 de gener, Jair Bolsonaro per fi s’ha dignat a donar la cara i ha trencat un vot de silenci autoimposat. En un pronunciament de només dos minuts que ha llegit al Palácio da Alvorada, la residència presidencial a Brasília, el present sortint –acompanyat de bona part dels seus ministres i el seu nucli de confiança– ha acceptat el triomf del Partit dels Treballadors (PT) reconegut per la Justícia Electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho ha fet implícitament quan ha recordat que respecta els principis constitucionals: “Sempre he estat etiquetat com a antidemocràtic i, al contrari dels meus acusadors, sempre he jugat dins de les quatre línies de la Constitució. Mai no he parlat de controlar o censurar els mitjans de comunicació i les xarxes socials. Com a president de la República i ciutadà, seguiré complint tots els manaments de la nostra Constitució”, ha assenyalat en un to seriós i solemne, i gens crispat.

Tot seguit, el ministre de la Casa Civil, Ciro Gomes, ha afegit que el president Bolsonaro ha autoritzat “segons determina la llei” l’inici del procés de transició entre els dos executius. La candidatura de Lula ja ha confirmat que serà el futur vicepresident, el socialdemòcrata Geraldo Alckmin (un dels fitxatges estrella de la campanya), qui liderarà aquest equip per part del nou govern.

Ni una paraula per a Lula

Bolsonaro, com ha fet al llarg de tota la legislatura, només s’ha dirigit als seus correligionaris. “Agreixo els 58 milions de brasilers que em van votar el dia 30 d’octubre”, ha començat dient. No ha fet cap menció al fet d’haver estat el primer president des de la tornada de la democràcia al Brasil, el 1985, incapaç de ser reelegit (en el seu cas, la derrota ha estat doble, ja que ha perdut les dues voltes). I, com era previsible, tampoc ha volgut felicitar el president entrant; de fet, l’ha obviat, ja que ni tan sols ha pronunciat el seu nom. Des de diumenge, quan es van conèixer els resultats oficials, Bolsonaro no ha entrat en contacte amb cap dels integrants de la candidatura guanyadora, i tampoc ho havia fet amb el Tribunal Suprem Federal. Minuts després, però, de la seva compareixença s’ha desplaçat a la seu de la més alta instància de la judicatura.

Demana manifestacions sense violència

Diversos analistes assenyalen que la compareixença de Bolsonaro s’ha acabat precipitant aquest dimarts per l’impacte econòmic negatiu, en sectors com els grans productors agrícoles, de les mobilitzacions dels camioners radicalitzats d’extrema dreta. Des del diumenge a la matinada, ha realitzat més de 400 talls de vies federals. 

Bolsonaro s’ha referit a les protestes com a “moviments populars” però ha obviat que els seus protagonistes no reconeixen els resultats electorals i demanen un cop d’estat militar. Aquestes accions, segons el líder ultradretà, “són fruit de la indignació per la injustícia de com s’ha produït el procés electoral”, i ha demanat que se'n canviï el tarannà.

Grups de seguidors de Jair Bolsonaro tallen carreteres al Brasil en protesta pels resultats electorals.

“Les manifestacions pacífiques sempre seran benvingudes, però els nostres mètodes no poden ser com els de l’esquerra, que sempre han perjudicat la població, com la invasió de la propietat, la destrucció del patrimoni i la reducció del dret d’anar i tornar”, ha indicat.

Minuts abans, el sindicat d’agents de la Policia de Carreteres Federals havia denunciat que el silenci de Bolsonaro estava estimulant els bloquejos a tot el país i que la direcció de la corporació no els proveïa dels mitjans necessaris per garantir la circulació.

El cos policial, on el bolsonarisme més ha impregnat, està en el punt de mira des de diumenge, quan, seguint indicacions del ministeri de Justícia, va organitzar 500 punts de control en ciutats pobres del nord-est, on Lula té un ampli suport, per interferir en el transport públic.

Diverses informacions indiquen que la intel·ligència policial tenia constància que es produirien bloquejos de camioners fanatitzats en cas de victòria de Lula i que la inacció ha estat una ordre de la direcció, ocupada per un director general que va demanar diumenge el vot per a Bolsonaro a les xarxes socials i que ara pot ser investigat per la Fiscalia.

L’actuació de torcides organitzades o sigui, grups de seguidors ultres d’equips de futbol– que aquest dimarts han trencat els bloquejos per poder anar a veure partits de la lliga brasilera han reforçat la idea que no hi ha cap determinació policial davant dels manifestants. Aquest dimecres, que és festiu al Brasil, hi podria haver més incidents perquè l’extrema dreta ha organitzat manifestacions arreu del país per protestar per l’elecció de Lula da Silva. 

stats