Atemptat frustrat

Atemptat frustrat contra la vicepresidenta argentina

Un home de 35 anys ha intentat disparar contra Cristina Fernández de Kirchner amb una pistola carregada

4 min

BarcelonaPassaven pocs minuts de les 9 del vespre, dijous a Buenos Aires, quan la vicepresidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, sortia de casa seva i es barrejava entre els seguidors que l'esperaven per saludar-la. Els vídeos difosos pels mitjans locals mostren la política somrient, tocant els militants. Se senten crits d'elogi ("Guapa!", "Cristina, te amo!") fins que, de sobte, apareix una mà empunyant una pistola; la boca del canó de l'arma queda a molt pocs centímetres de la cara de la política i fins i tot se sent el so metàl·lic quan prem el gallet.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'agressor ha intentat disparar dues vegades. La pistola estava carregada amb cinc bales, segons ha confirmat la policia, però per fortuna de la vicepresidenta no n'hi havia cap a la recambra, cosa que hauria evitat els trets. L'home, que ha estat identificat com a Fernando Andrés Sabag Montiel, de 35 anys, ha aconseguit obrir-se pas entre la multitud i penetrar al cercle de seguretat de l'expresidenta, fins que s'ha col·locat just davant seu. Als vídeos es veu com Fernández de Kirschner, de 69 anys, es posa les mans al cap i s'ajup. Ella n'ha sortit il·lesa i l'agressor ha sigut immediatament detingut pels guardaespatlles.

El president argentí, Alberto Fernández, ha qualificat l'intent de magnicidi de "l'incident més greu" des de la recuperació de la democràcia. En el seu discurs, de poc més de cinc minuts, el president ha fet una crida a "recuperar la convivència democràtica que s'ha trencat pel discurs de l'odi, que s'ha escampat des de diferents espais polítics, judicials i mediàtics de la societat argentina".

El mandatari ha declarat festiva la jornada d'aquest divendres al país, sense escoles ni esdeveniments esportius, "perquè en pau i harmonia el poble pugui expressar-se en defensa de la vida, la democràcia i la solidaritat amb la vicepresidenta". Al voltant de la una del migdia (les sis de la tarda, hora catalana) ha començat una concentració de suport a Fernández de Kirchner a la Plaza de Mayo de la capital argentina, amb milers de manifestants i amb presència dels ministres del govern però sense el president, que s'ha trobat amb la vicepresidenta. Mentrestant, una cinquantena de seguidors peronistes continuen al voltant de casa seva.

Tensió política acumulada

Aquest incident s'emmarca en un clima de crispació a l'Argentina des que el 22 d'agost un fiscal va demanar una condemna de 12 anys de presó i la inhabilitació política de Fernández de Kirchner, que s'enfronta a un judici per suposades irregularitats en l'adjudicació d'obres públiques mentre era presidenta del país. Des de llavors, una multitud de militants es concentren a l'exterior de casa seva, al barri de La Recoleta, i ella s'hi acosta quan en surt al matí i quan hi arriba a la nit, per saludar-los i signar llibres.

Cristina Fernández, líder peronista, va exercir de presidenta de l'Argentina entre el 2007 i el 2015 i va ser primera dama del país entre el 2003 i el 2007, perquè estava casada amb Néstor Kirchner, mort el 2010. La vicepresidenta, que sempre ha negat la implicació en els fets, considera que el seu calvari judicial és un procés contra el peronisme que representa. "És increïble el grau de cinisme i perversió de no fer-se càrrec del que volen: exterminar el peronisme", va dir Fernández diumenge passat, quan es van convocar manifestacions en unes quantes ciutats argentines en suport seu. A la de Buenos Aires hi va haver incidents amb la policia, que va fer servir gasos lacrimògens.

"Aquest greu incident exigeix un aclariment immediat i profund del sistema de justícia i les forces de seguretat", piulava Mauricio Macri, expresident de la dreta després de l'atac. La cambra argentina, controlada pels aliats de Kirchner, té previst crear un comitè especial per investigar l'intent de magnicidi. Els mitjans argentins han destacat que tot l'espectre polític ha condemnat l'atac i ha mostrat suport a la vicepresidenta, amb l'excepció de l'ultraliberal Javier Milei, l'únic que no s'hi ha pronunciat públicament.

Intent d'homicidi

La jutge encarregada d'instruir l'atac a Fernández, María Eugenia Capuchetti, que aquest divendres al matí s'ha reunit amb la vicepresidenta durant una hora, ha acusat el detingut d'homicidi en grau de temptativa. "L'arma estava a punt per disparar", han explicat fonts del cas a mitjans argentins. En l'escorcoll a casa seva, la policia ha trobat cent bales de 9 mil·límetres que podrien coincidir amb el calibre de l'arma que se li ha confiscat després de l'atac. L'home ha fet servir una pistola marca Bersa de fabricació argentina, una arma semiautomàtica amb sistema de doble acció que requereix que qui dispara hagi d'arrossegar la corredora manualment perquè una bala pugi a la recambra. Si aquest moviment no es fa les bales no es disparen, i això és el que hauria passat.

Els mitjans argentins han destacat que l'atac contra Fernández ha posat en evidència errors greus en la seguretat de la vicepresidenta, que han permès que l'agressor hagi pogut arribar amb la pistola a molt pocs centímetres d'ella. A més, el dispositiu de custòdia de la mandatària s'havia reforçat els últims dies amb un augment dels efectius de la policia federal. Segons el diari La Nación, compta amb gairebé un centenar d'agents encarregats de la seva seguretat personal.

Qui és l'agressor?

L'home que ha intentat atemptar contra la vicepresidenta argentina, Fernando Andrés Sabag Montiel, té 35 anys i és d'origen brasiler, tot i que viu a l'Argentina des del 1993. Segons ha revelat el diari Clarín, el detingut té antecedents penals: l'any passat la policia el va fitxar perquè li van trobar un ganivet de grans dimensions quan el van parar en un control de trànsit. Segons La Nación, a les xarxes socials (ara ja tancades) segueix perfils vinculats a grups radicalitzats i d'odi i té tatuatges amb referències nazis. La premsa argentina també ha fet referència a un parell d'intervencions recents de l'atacant a la televisió del país, en les quals criticava la classe política.

stats