Violència racial

Un supremacista blanc mata tres afroamericans i se suïcida en un tiroteig a Florida

El sospitós va seleccionar les víctimes pel seu color de pell en una botiga de Jacksonville

ARA
2 min
Dues veïnes de Jacksonville s'abracen després del tiroteig.

BarcelonaUn nou tiroteig racista als Estats Units ha deixat tres morts a la ciutat de Jacksonville, a Florida. Els fets es van produir dissabte, quan un jove de vint anys va disparar tres persones negres dins d'una botiga, amb un rifle de llarg abast i una pistola, i posteriorment es va suïcidar. L'assalt, en què van morir dos homes i una dona, "tenia motivacions racials", va assegurar el xèrif de Jacksonville, T.K. Walters, que va afegir que l'autor "odiava la gent negra".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans del crim, el sospitós, que no tenia antecedents, va escriure diversos missatges dirigits als mitjans de comunicació, les forces de l'ordre i els seus pares en què detallava el seu odi cap als negres. Ara l'FBI investiga el cas com a crim d'odi. Des de principi d'any s'han produït 471 tirotejos massius als Estats Units, segons l'observatori independent Gun Violence Archive.

L'arma tenia una esvàstica

"És un dia fosc en la història de Jacksonville. No hi ha lloc per a l'odi en aquesta comunitat", va lamentar el xèrif al donar a conèixer els primers detalls del cas, com ara que les armes que va fer servir l'assassí tenien símbols nazis dibuixats. Al cap d'unes hores, es va informar que les armes havien estat adquirides legalment.

L'arma del crim, amb esvàstiques dibuixades.

El governador de Florida va emetre una declaració de condemna dels fets i va explicar que l'assassí "va escollir les víctimes per la seva raça", abans "de disparar-se a ell mateix en lloc d'afrontar les conseqüències del seu acte”, una sortida que va qualificar de "covarda".

L'alcaldessa, Donna Deagan, present a la compareixença, també va lamentar el que considerava "un crim carregat d'odi". "Ens toca fer tot el possible per dissuadir aquest tipus d'odi", va insistir.

El xèrif va explicar que el sospitós havia estat detectat cap a les 12.45 h, hora local, a la Universitat Edward Waters, una universitat associada a la comunitat afroamericana, on es va posar l'armilla i un passamuntanyes abans de dirigir-se a la sucursal local de Dollar General, on es va produir l'atac. Els familiars de l'assassí van avisar les autoritats cap a les 14.00 h per advertir-los, però a aquella hora "ja havia començat el tiroteig".

Records de fa 5 anys

L'atac ha coincidit amb el cinquè aniversari d'un altre tiroteig que es va produir al centre de la mateixa ciutat, en què un home va matar dues persones i en va ferir onze més durant un torneig de videojocs. L'alcaldessa de Jacksonville va explicar a la roda de premsa que el sospitós feia referència al cas en els seus escrits. "Tinc el cor trencat", va afegir. “Aquesta és una comunitat que ha patit una vegada i una altra". "Potser [ell] va triar aquesta data d'acord amb això", va afegir. Dels més de 970.000 habitants de Jacksonville, un 30% són negres.

La botiga on es va produir el tiroteig era un dels principals comerços on s'abastia la població local. De fet, botigues de productes barats tipus tot a 100 com Dollar General s'han convertit en una font cada vegada més important d'aliments i altres béns per als nord-americans d'ingressos baixos i mitjans, que viuen en els anomenats deserts alimentaris, sense accés a botigues de queviures ni mercats.

stats