Un partit laic irromp en les eleccions a Costa Rica

Una formació d'esquerres i laica en un país on la religió té molt de pes és la segona favorita en les eleccions presidencials d'aquest diumenge, segons els sondejos. S'espera una segona volta d'aquí dos mesos davant la divisió de l'electorat

Costa Rica està cridada aquest diumenge a les urnes en les primeres eleccions que una formació d'esquerres laica apareix com a segona força en els sondejos. La divisió de l'electorat i el pes dels indecisos, però, presagia la necessitat d'una segona volta a les urnes, que se celebraria d'aquí dos mesos.

Les últimes enquestes indiquen una tendència majoritària que es reparteixen el governant Partit d'Alliberament Nacional (PLN), socialdemòcrata; el Front Ampli (FA), d'esquerres; i el Partit d'Acció Ciutadana (PAC), de centreesquerra.

El candidat del Moviment Llibertari, de dretes, queda a molta distància. Otto Geuvara, un advocat de 53 anys, es presenta per quarta vegada consecutiva a les presidencials. Aquest diumenge Costa Rica també celebra legislativa.

Debat sobre l'avortament

Tres dels quatre favorits en les presidencials van reunir-se divendres per ser beneïts per un pastor evangèlic en un acte que va ser transmès a tot el país. Però l'aspirat del FA, l'advocat de 36 anys José María Villalta –segon en les enquestes–, no va presentar-s'hi.

Es tracta d'un fet molt significatiu on la religió té molta presència en política. El debat sobre la legislació que regula l'avortament ha estat un dels mesos durant la campanya i, tot i això, cap candidat –ni Villalta– s'ha atrevit desmarcar-se de la norma vigent que restringeix aquesta pràctica en què la vida de la mare corre perill.