Internacional 07/10/2012

Massiva afluència de votants durant les primeres hores d'eleccions a Veneçuela

Cues de fins a dues hores i col·legis electorals plens a vessar per elegir el proper president veneçolà

Efe
2 min
Desenes d'habitants de Caracas fan cua, aquest diumenge, per votar a les presidencials / MIGUEL GUTIÉRREZ / EFE

CaracasUna massiva afluència de votants ha animat les primeres hores dels comicis a Veneçuela, on aquest diumenge es tria al president per al període 2013-2019 entre sis candidats, amb l'actual mandatari, Hugo Chávez, i el líder opositor, Henrique Capriles, com a candidats amb més opcions de victòria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de les 06.00 hora local (les 12.30 a Catalunya), quan s'han obert els col·legis electorals, es registren llargues files en els punts de votació, en un ambient tranquil i sense incidents.

"No vaig creure que hi hauria tanta afluència", ha reconegut a Efe Argenis Alvarado, un empleat que ha votat a la zona de Chacao, a l'est de Caracas, i que ha comparat la jornada amb la que es va viure amb el referèndum de 2004, quan els veneçolans van votar per la continuïtat del mandat del president Chávez. Efe ha pogut observar el massiu moviment de ciutadans a Caracas durant una jornada que amenaçava a primera hora amb pluja, però en la qual el sol s'ha acabat imposant.

Dues hores fent cua per votar

Mentre desenes de persones esperen als afores del col·legi d'Andrés Bell, a la capital, un veneçolà de la tercera edat explica que s'ha passat dues hores fent cua i es queixa que el mecanisme que capta l'empremta del ciutadà per permetre dipositar el seu vot no funcionava correctament. Aquest mecanisme, el funcionament del qual s'estrena en aquesta elecció, permet activar la màquina automatitzada de vot.

Consultada sobre possibles fallades en les màquines captaempremtes, una de les encarregades del centre Andrés Bell, on estan inscrits 7.899 electors, aclareix que, en cas que es presenti algun inconvenient, s'està esmenant immediatament amb l'ajuda de tècnics. "Avui pot haver-hi de tot menys vots nuls", ha comentat, per la seva banda, una de les assistents a la unitat educativa Sagrat Cor de Jesús, també a Chacao, que escoltava atenta les recomanacions dels seus companys a la fila per evitar que, al moment d'oprimir a la pantalla el seu vot, quedés nul.

Un total de 18,9 milions de veneçolans estan convocats avui a les urnes habilitades a tot el país en unes eleccions molt esperades, ja que per primera vegada en 14 anys el president Chávez té un contrincant amb possibilitats de victòria, l'opositor Capriles.

stats