Internacional 03/06/2019

Apareix en públic el diplomàtic nord-coreà que donaven per purgat

La televisió del règim el mostra en un acte al costat de Kim Jong-un

Ara
2 min
Encerclat, Kim Yong-chol reapareix en un acte després de les informacions que deien que havia estat enviat a un camp de treball.

BarcelonaL'exenviat nuclear de Corea del Nord, Kim Yong-chol, que els mitjans sud-coreans asseguraven la setmana passada que havia estat enviat a un camp de "reeducació" del règim nord-coreà, ha aparegut de nou en públic a prop del mateix Kim durant un concert diumenge a la nit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari sud-coreà 'Chosun Ilbo' afirmava la setmana passada que Kim hauria fet executar un altre diplomàtic, l'exambaixador a Espanya Kim Hyok-chol, i hauria enviat a un camp de treball Kim Yong-chol com a responsables de la cimera de Hanoi entre Kim Jong-un i el president dels Estats Units, Donald Trump, que va acabar en fracàs.

Però ahir la televisió pública del règim nord-coreà assegurava que Kim Yong-chol era un dels diplomàtics que acompanyaven Kim Jong-un en un espectacle musical, tot i que a les imatges que en mostraven no es distingia bé la seva cara perquè se la tapava amb les mans.

Altres vegades que s'ha informat de la purga d'algun alt oficial o persona vinculada al règim, la notícia ha estat també desmentida poc després amb imatges públiques. En aquest cas, malgrat tot, experts asseguren que el fet que reaparegui en públic no descarta que Kim Yong-chol hagi pogut passar els últims dies en un dels camps de treball forçat que té el règim.

El fet que aquest alt diplomàtic no acompanyés Kim Jong-un en la seva visita a Moscou a l'abril va aixecar algunes sospites. "Kim Yong-chol sembla haver estat apartat del poder des de la cimera de Hanoi, però el que no sabem és exactament fins a quin punt", assegura a Reuters Shin Beom-chul, investigador de l'Institut d'Estudis Polítics Asan, a Seül.

El diari sud-coreà 'Chosun Ilbo' deia la setmana passada que, a més, el règim havia executat el fins ara enviat especial per als Estats Units, Kim Hyok-Chol, que va ser també ambaixador a Madrid. Aquesta informació, però, encara no ha pogut ser verificada.

stats