L'aparició de maduixes amb agulles atemoreix Austràlia

La policia busca la causa del sabotatge que ha provocat ferides lleus a diversos consumidors

El misteri i la por envolten l’aparició a Austràlia, els últims dies, de minúscules agulles de cosir clavades en maduixes, en plena temporada d’aquesta fruita vermella. La premsa local ha informat d’un grapat de consumidors que han hagut de ser atesos en centres mèdics en empassar-se les maduixes amb les punxes, però en principi cap dels afectats ha presentat un quadre greu. La policia aconsella tallar en trossos petits la fruita abans de menjar-la.

Sigui un sabotatge calculat o una malifeta sense sentit, s’han descobert safates de maduixes amb les agulles a tots els estats de l’enorme illa i l’incident està afectant fins a set marques comercials. Es tracta, doncs, d’un cas que està posant en alerta un sector que en estats com el de Queensland suposa una autèntica injecció en l’economia interior i més ara que una sequera sense precedents està malmetent collites i ramats a l’illa. Només en aquest estat, la producció de la maduixa suposa un negoci de 80 milions d’euros en la curta temporada.

Encara és massa d’hora per calcular l’impacte en la butxaca de camperols o comerciants però el preu de les maduixes ha caigut fins i tot per sota del nivell de cost perquè tot i que la fruita es troba en plena producció en la primavera austral, no hi ha consumidors que s’atreveixin a temptar la sort. Davant la nul·la demanda, supermercats i botigues han retirat dels prestatges les safates d’aquesta fruita com a mesura de precaució. El mal de l’atac ha creuat fronteres i dues de les grans cadenes de la veïna Nova Zelanda han decidit aturar temporalment l’exportació de maduixes australianes. Una autèntica crisi econòmica.

De moment, la policia no té cap pista de qui pot haver darrere de l’atac i investiga tota la cadena de distribució, tot i que l'associació de productors ha apuntat que el sabotatge podria ser obra d’un “treballador descontent” que vol fer mal als seus patrons. Les autoritats de Queensland han ofert una recompensa de 75.000 euros per a qui pugui aportar alguna pista. “Algú està intentant sabotejar la indústria de la maduixa però, també, està posant en perill la vida dels nadons, dels nens i les famílies”, va denunciar la primera ministra d’aquest estat, Annastacia Palaszczuk, en una conferència de premsa.e