Internacional 14/01/2019

Mor l'alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk apunyalat durant un acte benèfic

L'agressor ha pujat a l'escenari i ha atacat el polític davant la mirada del públic present

Ara
2 min
L'agressor es dirigeix al públic i mostra el ganivet després d'haver atacat l'alcalde.

BarcelonaPawel Adamowicz, alcalde de la localitat polonesa de Gdansk, una ciutat de 500.000 habitants del nord del país, apunyalat aquest diumenge a la nit, ha mort tot i els intents per salvar-li la vida, segons ha informat aquest dilluns el ministre de Salut de Polònia. Adamowicz va ser agredit mentre presidia un acte benèfic destinat a recollir diners per als hospitals. L'atac ha generat tanta commoció en aquest municipi que desenes de persones han acudit a l'hospital aquest dilluns per donar sang per intentar salvar l'alcalde, que finalment ha mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'agressor és un home de 27 anys que va actuar en solitari i que va patir "trastorns psiquiàtrics" en el passat, segons ha declarat aquest dilluns el viceministre de l'Interior polonès, Jaroslaw Zielinski. L'alcalde era dalt de l'escenari quan aquest individu li va clavar diverses punyalades davant la mirada, horroritzada, del públic assistent. "Adamowicz ha mort, Adamowicz ha mort", va cridar l'atacant per celebrar la seva acció.

El director de l'Hospital Clínic Universitari de Gdansk ha informat que les lesions causades pel ganivet havien provocat "importants danys cardíacs, ferides al diafragma i a l'abdomen". L'actuació immediata dels serveis mèdics presents a l'acte van permetre mantenir amb vida l'alcalde durant les primeres hores després de l'agressió.

Imatge del batlle durant la celebració de l'acte solidari a la ciutat de Gdansk.

El polític, de 53 anys i membre del principal partit de l'oposició al país polonès, la força liberal de centredreta Plataforma Ciutadana, estava ingressat en estat greu des d'ahir a la nit.

Una "venjança"

Les autoritats policials han informat també que l'autor de l'atac va estar tancat a la presó per haver protagonitzat robatoris a entitats bancàries de la ciutat. Després d'apunyalar Adamowicz, l'agressor va agafar el micròfon per assegurar que amb el seu atac volia venjar-se per haver sigut "injustament empresonat i torturat".

Les autoritats desallotgen la zona després de l'atac contra el polític.

Instants després, l'assaltant va ser detingut, i aquest dilluns el viceministre de l'Interior de Polònia, Pawel Szefernaker, ha arribat a Gdansk per supervisar les diligències policials.

Paral·lelament, aquest dilluns almenys 200 ciutadans s'han ofert voluntaris per donar sang per a Adamowicz. "Espero que l'alcalde sobrevisqui, estem amb ell i esperem que millori", ha assegurat a la cadena de televisió TVN24 una d'aquestes persones que, abans d'anar a treballar, han decidit anar al centre de donació de sang.

stats