Internacional 11/08/2022

Arrest domiciliari per a la periodista russa que va protestar contra la guerra a la televisió pública

Marina Ovsiànnikova podria ser condemnada amb fins a deu anys de presó

ARA
2 min
La periodista russa Marina Ovsyánnikova, detinguda aquest dijous

BarcelonaUn tribunal de Moscou ha decretat aquest dijous l'arrest domiciliari de Marina Ovsiànnikova, la periodista que al març va interrompre un noticiari de la televisió estatal russa (Vremia) per mostrar un cartell de protesta contra la guerra. L'episodi va tenir un enorme ressò internacional i va ser la primera mostra de la repressió que el Kremlin impartiria a tots aquells que s'atrevissin a alçar la veu contra la invasió a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ovsiànnikova ja va ser detinguda el juliol passat després de ser acusada d'haver difós informacions falses sobre l'actuació de l'exèrcit rus a Ucraïna. Tot i que llavors va ser alliberada, ara ha sigut declarada culpable per l'organització o la celebració d'un acte públic sense avís previ. La periodista, de 44 anys, estarà arrestada al seu domicili fins a l'octubre i podria enfrontar-se a una pena de fins a deu anys de presó.

"Putin és un assassí, i els seus soldats són uns feixistes. 352 nens han mort. Quants més han de morir perquè vostè pari?", deia la pancarta per la qual va ser acomiadada del mitjà on treballava i va rebre una multa de 30.000 rubles (uns 500 euros). Des de llavors, ha estat multada diverses vegades per la seva contínua oposició a la campanya militar de Rússia a Ucraïna. 

"Putin és un assassí"

L'advocat de la periodista, Dimistri Zajvatov, ha explicat que, abans de decretar-se la decisió, la policia russa ha dut a terme un escorcoll a casa d'Ovsiànnikova, que ha titllat de prefabricat el procés judicial. La setmana passada ja va assegurar en una entrevista a AFP que esperava que les autoritats no la posessin a la presó preventiva perquè té dos fills. Des de França, el president Emmanuel Macron ha ofert a Ovsiànnikova asil o altres formes de protecció consular.

"Informació falsa"

Segons Amnistia Internacional, almenys 50 persones s'han enfrontat a condemnes de llarga durada per haver difós "informació falsa" sobre l'exèrcit rus des que va començar la guerra. A més, unes 2.000 han estat multades per haver criticat l'operació militar russa a Ucraïna, després que al març Rússia aprovés la llei que castiga amb penes de fins a quinze anys de presó la publicació de "notícies falses" sobre el conflicte.

Però la por a la repressió del govern de Vladímir Putin fa impossible saber quanta població és contrària a la guerra que s'està lliurant al país veí. A més, la campanya de propaganda russa fa temps que funciona per mostrar als ciutadans només el que Putin vol que vegin: argumentant que el conflicte busca desnazificar Ucraïna. Al país, a més, continua estant prohibit utilitzar el terme guerra per referir-se a la invasió i s'ha de dir operació militar especial. Els mitjans que no ho compleixen són perseguits per Moscou, tot i que el fet que la majoria de mitjans de comunicació independents hagin desaparegut posa la feina prou fàcil a Putin.

stats