MÓN
Internacional 30/08/2011

Yoshihiko Noda, nou primer ministre del Japó

El parlament nipó l'ha nomenat després de la dimissió de Naoto Kan. El nou govern haurà d'afrontar la reconstrucció del nord-est del país, després del pitjor desastre nuclear dels últims 25 anys

Agències
2 min
Yoshihiko Noda, fins ara ministre d'Economia i des d'avui primer ministre del Japó / EFE

TòquioYoshihiko Noda, fins ara ministre d'Economia del Japó, és el nou primer ministre del país nipó. El parlament japonès l'ha nomenat avui, després que unes hores abans, el gabinet del seu predecessor, Naoto Kan, presentés la dimissió en ple, com estava programat, per permetre a Noda recollir el testimoni. Noda, de 54 anys, serà el sisè cap de govern en els últims cinc anys al país nipó i el tercer en només dos anys, des que el seu partit va guanyar les eleccions. 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Està previst que el nou primer ministre designi els membres del seu gabinet aquesta mateixa setmana. El nou govern haurà de fer front a la difícil reconstrucció del nord-est del Japó després del desastre del març, que va causar la pitjor crisi nuclear en els últims 25 anys. En el front econòmic, hereta el repte de sanejar uns comptes carregats amb el deute públic més gran dels països industrialitzats. A més, la fortalesa del ien perjudica el motor exportador de la tercera economia mundial.

Tres noms en dos anys

Noda va ser escollit ahir president del governant Partit Democràtic (PD), que té majoria absoluta a la cambra. El nomenament de Noda també es vota al Senat però com a de tràmit, ja que en la Constitució japonesa hi preval el resultat de la cambra de representants. El PD va arrasar en les eleccions celebrades fa exactament dos anys, que van acabar amb més de mig segle de poder gairebé ininterromput del Partit Liberal Demòcrata (PLD).

Aleshores, qui va encapçalar el govern era Yukio Hatoyama, però va dimitir tot just deu mesos després, a causa de la caiguda en picat de la seva popularitat. El seu substitut i primer ministre fins avui mateix, Naoto Kan, ha fet una crida a tots els partits, després de presentar també la dimissió, perquè cooperin en la reconstrucció, i s'ha disculpat perquè el seu gabinet no hagi estat a l'altura en els problemes que ha hagut d'afrontar durant una legislatura colpejada per la tragèdia del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març.

stats