Àsia

Almenys nou morts i centenars de ferits en el pitjor terratrèmol a Taiwan dels últims 25 anys

L'Agència Meteorològica del Japó emet una alerta per tsunami a l'arxipèlag d'Okinawa

Júlia Riera
4 min
Vista des d'una finestra mentre cauen runes d'un edifici, durant el terratrèmol a la costa est de Taiwan

TaipeiAlmenys nou persones han mort i unes 50 més estan desaparegudes a causa d'un terratrèmol de magnitud 7,4 que ha sacsejat a primera hora d'aquest dimecres la costa est de Taiwan i que ha deixat també uns 700 ferits. L'epicentre del sisme, que s'ha produït a les vuit del matí hora local (les dues de la matinada a Catalunya), s'ha situat al mar, a 25 quilòmetres de l'illa i 155 metres de profunditat, i s'ha llançat una alerta de tsunami al Japó. Es tracta del pitjor sisme que pateix Taiwan en els últims 25 anys, amb edificis ensorrats, talls de llum i despreniments de terra. Es tem que desenes de persones hagin quedat atrapades sota la runa a la regió de Hualien, la més propera a l'epicentre, i el govern ha desplegat l'exèrcit per a les tasques de rescat. El Japó i la Xina han ofert la seva ajuda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vídeos difosos a les xarxes socials mostren com treuen criatures de sota la runa o un edifici inclinat en un angle de 45 graus a la localitat de Hualien.

El tremolor ha enderrocat diversos edificis, ha causat el col·lapse de diversos trams de carreteres i despreniments de terra. Tres de les víctimes mortals –dos escaladors i un camioner– han mort sepultats per roques. Tots ells (i la quarta víctima mortal) han perdut la vida a la regió de Hualien, on es comptabilitzen també 44 ferits. El tremolor ha causat ferits en altres àrees, inclosos set a Nova Taipei (nord), dos a Yilan (nord) i un en diverses ciutats com Keelung (centre), Taipei, Taoyuan (nord) i Taichung (nord), segons el Centre de Resposta a Emergències de l'illa. S'ha interromput el trànsit ferroviari i les escoles i edificis públics estan tancats.

Aquest no ha sigut el primer ni serà l’últim sisme que experimentaran els taiwanesos: l’illa és un territori de terratrèmols. “Tinc 23 anys, he viscut molts terratrèmols i, honestament no els tinc por”, explica a l'ARA en Watson (Mr Wu en xinès) des de Hualien. Allí cada setembre s’imparteixen classes per aprendre a protegir-se. Així que en Watson se sent segur i diu que no aniria a viure a cap altre indret. Més aviat al contrari, ara se sent més preparat que mai, recalca que l'episodi d'aquest dimecres ha sigut una lliçó de per vida. Admet, però, que el seu primer pensament ha estat per a la família i els amics: “Com està la gent que estimo? Aquesta és la primera cosa que m’ha vingut al cap. És el que més m’importa”.

Per a la Yawen, de 40 anys (Hualien) també ha estat el primer que li ha vingut al cap en sentir com se sacsejava la terra: “¿Per què amb només 8 anys la meva filla ha de viure això?, em preguntava”. Tot i que també diu que hi està acostumada, reconeixia que aquest cop ha estat molt fort. “Por, aquesta és la paraula, no vols que ningú es faci mal, però veus que és inevitable”, relata Yawen, i reflexiona que contra els terratrèmols no s’hi pot lluitar. Normalment, els sismes alteren molt poc o gens el dia a dia dels taiwanesos, però aquesta vegada ha sigut diferent: la Yawen està sense llum i sense escola, i no sap quan podran tornar a agafar un tren.

"Tot queia al meu voltant", explica una catalana des de Hualien

Molt diferent ha estat l’experiència de Maia Parés de Llobet, una catalana a qui el terratrèmol ha enxampat a Hualien. “Estava dormint i m’he despertat de cop, tot tremolava i estava molt, molt espantada”, relata. Parés ha viatjat fins aquesta ciutat taiwanesa per estudiar a la Dong Hwa University (Hualien). Tot i que algunes universitats ensenyen als estudiants internacionals com actuar, a ella no l'hi van ensenyar. I confessa que al principi es preguntava “però què està passant?” perquè no entenia res. També descriu, molt impactada, com veia caure i trencar-se les coses de damunt la taula, mentre estava estirada al llit sense poder fer-hi res.

En total s'han declarat 933 incidents a causa del terratrèmol, dels quals 150 en infraestructures civils i 97 de danys a edificis. La coneguda com l'Illa de la Tortuga, una atracció turística per la seva forma, ha desaparegut sota el mar, i a la capital, Taipei, diverses persones han hagut de ser rescatades d'un magatzem parcialment destruït. Segons informa Bloomberg, el fabricant de semiconductors TSMC, el més important del món, ha hagut d'aturar les línies de producció.

L’estudiant Nick Wong, a Taipei, està preocupat per la seva àvia, que encara està en estat de xoc. Diu que els terratrèmols són “un trauma, especialment per a la gent que viu a prop de la muntanya”. Wong, agraït, explica que el catastròfic terratrèmol de l’any 1999 va servir a Taiwan per aprendre a construir edificis, i ara sobretot Taipei és una ciutat molt més segura. Es van aprovar diverses lleis que imposen regulacions més estrictes en la construcció de noves infraestructures. “Aquesta és la lliçó principal que hem après del nostre passat. I avui, encara en som més conscients”, sentencia.

L'Agència Meteorològica del Japó (JMA) ha alertat del risc que es produeixin rèpliques durant els pròxims dies, de magnitud similar. L'agència també ha emès una alerta de possible tsunami amb onades de fins a tres metres a l'arxipèlag d'Okinawa, al sud-est del país. "Després d'un terratrèmol de gran magnitud hi ha entre un 10% i un 20% de possibilitats que hi hagi un sisme de la mateixa escala durant la setmana següent, principalment els primers 2 o 3 dies", ha dit Shigeki Aoki, encarregat de planificació i contramesures per a terratrèmols i tsunamis de la JMA. A les Filipines també s'ha emès una alerta per tsunami que posteriorment ha estat rebaixada.

Només han passat tres mesos des que un terratrèmol de magnitud 7,6 i un tsunami van matar almenys 244 persones a la península de Noto, a la costa del Japó. El país encara no s'ha refet del sisme que el març del 2011 va afectar la costa nord i va desencadenar un tsunami que va fer 18.500 morts i va provocar el desastre de la central nuclear de Fukushima.

stats