Accident al Japó

Evacuen els 379 passatgers d'un avió que s'ha incendiat a l'aeroport de Tòquio al xocar amb un altre aparell

Moren cinc membres de la Guàrdia Costanera que eren a l'altre avió sinistrat, que transportava ajuda a la zona afectada pel terratrèmol

ARA
2 min
Japó - avió en flames

BarcelonaUn avió de Japan Airlines amb 379 persones a bord s'ha incendiat aquest dimarts a la pista d'aterratge de l'aeroport de Haneda, l'aeroport internacional de Tòquio, després de xocar contra un aparell més petit de la Guàrdia Costanera. Tots els passatgers i els tripulants de l'avió comercial han pogut ser evacuats –n'hi ha 17 de ferits– però cinc membres de la Guàrdia Costanera han mort a causa de la col·lisió, segons han confirmat les autoritats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cadena pública NHK ha emès imatges de l'incident, que mostren l'aeronau comercial en flames quan aterrava. També es veuen columnes de fum negre sortint de dins de l'avió, i alguns dels passatgers corrent per la pista. L'aparell de Japan Airlines, un Airbus A350, venia de l'aeroport de Shin-Chitose, a Hokkaido, al nord del Japó, i transportava 367 passatgers i 12 membres de la tripulació. Just en el moment de tocar terra, a les 17.47 hora local (les 10.47 hores a Catalunya) ha xocat amb l'avió dels guardacostes i un dels motors de l'aeronau comercial s'ha incendiat. Després de l'accident, totes les operacions d'aterratge a l'aeroport de Haneda han quedat suspeses, segons un portaveu de la infraestructura.

L'aparell sinistrat de la Guàrdia Costanera anava a la base aèria de Niigata per entregar material d'assistència a la península de Noto, afectada pels terratrèmols d'aquest dilluns. El capità de l'aeronau se n'ha pogut sortir, tot i que està greument ferit, però les altres cinc persones que hi havia a l'avió han mort.

55 morts pel terratrèmol

El sisme d'ahir, que va afectar el litoral occidental del centre del Japó, ha causat almenys 55 morts, segons el balanç actualitzat difós per la cadena estatal NHK, que ha citat els bombers locals, i ha avisat que pot haver-hi més persones atrapades sota la runa dels edificis que es van enfondrar. El potent terratrèmol, de magnitud 7,6, va activar una alerta per tsunami en bona part de l'arxipèlag. Malgrat que es van produir pujades del nivell del mar a diverses localitats japoneses i fins i tot a Corea del Sud, no van provocar danys importants.

Des que es va registrar el primer terratrèmol, s'han detectat uns 200 sismes més, segons l'Agència de Meteorologia del Japó, que ha advertit que els pròxims dies es poden produir més tremolors.

Una de les ciutats més afectades és Wajima, a uns 500 quilòmetres de Tòquio, on viuen uns 27.000 habitants i on s'han esfondrat uns 25 edificis i s'han reportat almenys 19 víctimes mortals. A Suzu, a uns 50 quilòmetres, el 90% dels habitatges han quedat destruïts i han mort almenys 20 persones. "La situació és catastròfica", ha lamentat l'alcalde d'aquesta localitat d'uns 5.000 habitants.

Dilluns a la nit, el govern va ordenar l'evacuació de 100.000 persones de casa seva i els va dirigir a refugis d'emergència, com gimnasos i pavellons. Segons les últimes xifres oficials, unes 46.000 persones encara no han pogut tornar a casa seva. A més, uns 33.000 habitatges continuen sense electricitat. El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha afirmat aquest dimarts en una roda de premsa que és molt difícil que els vehicles puguin accedir a les àrees del nord de la península de Noto, la més afectada pel desastre, i que el govern ha enviat subministraments per mar.

stats