Àsia

Un exgeneral del dictador Suharto es declara vencedor de les eleccions a la presidència d'Indonèsia

El resultat provisional apunta que no li caldria anar a una segona volta, però els seus rivals volen esperar als resultats oficials

3 min
L'exgeneral Prabowo Subianto saluda la multitud en el seu discurs de victòria amb resultats proviosionals, al costat del seu candidata a vicepresident, el fill del ja expresident Joko Widodo.

BarcelonaL'exgeneral i actual ministre de Defensa d'Indonèsia, Prabowo Subianto, ha cantat victòria en les eleccions presidencials d'aquest dimecres, malgrat que els resultats són encara provisionals. El recompte no oficial li dona el 58% dels vots, molt per davant dels seus dos contrincants. Si es confirma aquesta dada, Subianto es convertiria en president d'Indonèsia sense haver d'anar a una segona volta electoral al juny, en haver superat el límit del 50%. Tot i que els seus rivals encara no donen els resultats per bons, el president sortint, Joko Widodo (Jokowi), ja ha felicitat aquest dijous a Subianto per la seva victòria, que ha estat rebuda pels mercats amb una pujada del 2,2% a la borsa del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un acte multitudinari dimecres al vespre en l'estadi esportiu Senayan, al centre de Jakarta, Subianto s'ha mostrat exultant i ha declarat la seva com "una victòria de tots els indonesis", acompanyat del seu candidat a vicepresident, Gibran Rakabuming Raka, que és el fill gran de Jokowi. El més que probable nou president ha promès "governar per a tothom" amb un executiu que donarà continuïtat a les polítiques de Widodo que han portat prosperitat econòmica a la tercera democràcia més gran del món.

Subianto ha estat ovacionat pels seus seguidors fins i tot mentre feia broma sobre la seva proximitat amb l'exdictador Suharto, de qui va ser gendre i comandament militar. "Sobre el segon president [Suharto, que va ser el segon cap d'estat del país després de la independència], el conec força bé", ha dit davant d'una multitud entregada. "Per què rieu? No us ho creieu? Jo sovint dinava amb ell", ha insistit, i també ha agraït la seva victòria a la seva exdona, Titiek Suharto. Els crits i aplaudiments del públic a aquestes mencions són un gir sorprenent en un país que, després de dècades de règim repressor, l'any 1998 va aconseguir derrocar el dictador Suharto, considerat un dels líders més corruptes del món.

Els joves, la clau

Subianto ha dit que els 100 milions de joves votants han estat la clau de la seva victòria. L'exgeneral, de 72 anys, va ser comandant de les forces especials indonèsies durant els anys 90 i va ser acomiadat de l'exèrcit enmig de denúncies no provades de violacions dels drets humans, inclòs el segrest de 13 estudiants activistes durant les protestes que van derrocar Suharto. No obstant, ell sempre ha negat la seva implicació en aquests fets.

Aquesta és la tercera vegada que Subianto es presenta com a candidat en unes eleccions presidencials, però els dos cops anteriors va ser derrotat per Jokowi. En aquest últim mandat, el popular president va integrar l'antic opositor dins del seu govern i el va convertir en ministre de Defensa. Això i el seu tàndem electoral amb el fill gran de Jokowi li han aplanat el camí com a relleu presidencial.

Els seus dos rivals en les eleccions d'aquest dimecres, en canvi, no han volgut donar per bons encara els resultats provisionals i han dit que esperaran les dades oficials per donar la batalla per perduda. Anies Baswedan, de 54 anys, era l'únic dels tres candidats mínimament crític amb les polítiques del govern sortint i l'únic que havia promès no donar continuïtat al megaprojecte impulsat per Jokowi per traslladar la capital, Jakarta, que s'està enfonsant sota l'aigua, a una altra ciutat a l'illa de Borneo. Baswedan ha demanat temps perquè les autoritats electorals facin la seva feina, però ha dit que acceptarà els resultats un cop siguin oficials.

stats