Internacional 26/08/2019

Indonèsia canviarà de lloc la seva capital perquè Jakarta s'enfonsa

A partir del 2020 començarà a construir una gran ciutat a l'oest de l'illa de Borneo

Ara
2 min
Vista aèria de Jakarta, l'actual capital d'Indonèsia.

BarcelonaIndonèsia canviarà de lloc la seva capital a partir del 2020. Jakarta, l'actual capital del país, quedarà substituïda per una nova ciutat que es començarà a construir a finals del 2020 a la part oriental de l'illa de Borneo. El motiu del canvi, segons ha explicat aquest dilluns el president del país, Joko Widodo, és fugir de la congestió vial, la superpoblació i, sobretot, les inundacions que castiguen freqüentment –i de manera creixent– Jakarta. El creixement del nivell del mar ha situat la meitat de la ciutat per sota del nivell del mar, i incrementa cada dia que passa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova Jakarta allotjarà inicialment un milió i mig d'habitants i costarà uns 466 bilions de rupies –és a dir, gairebé 30.000 milions d'euros– construir-la. Segons el govern, es preveu que el trasllat a la nova capital pugui iniciar-se el 2024, quan acabi la legislatura actual del president.

Widodo també ha argumentat l'elecció de la zona: segons el mandatari, perquè és una àrea de "mínim risc" de desastres naturals com tsunamis, terratrèmols i volcans. Concretament, la nova capital s'aixecarà entre els municipis de Kutai Kartanegara i Penajam Paser Utara, a l'est de l'illa de Borneo.

El govern d'Indonèsia també ha defensat la decisió argumentant que Jakarta, a l'illa de Java, té un pes excessiu al país. Jakarta és el centre econòmic, empresarial, comercial i administratiu, i Widodo veu amb bons ulls repartir aquest protagonisme. "El pes de l'illa de Java és excessiu, amb 150 milions de persones o el 54% de la població d'Indonèsia i el 58% del producte interior brut", va detallar el mandatari.

La idea de reubicar la capital feia anys que estava a l'agenda del govern indonesi. De fet, la primera presidència del país, la de Sukarno, ja s'ho va replantejar a finals de la dècada dels 40.

stats