Internacional 25/10/2019

Un vídeo mostra com un agent dispara per l'esquena a un noi de 16 anys desarmat als EUA

La cinta aporta noves proves d'abús policial en un cas que es remunta al 2017

Ara
2 min

BarcelonaLa policia de Fresno està sota l'escrutini de la societat nord-americana després que un vídeo sobre un cas de fa dos anys s'hagi fet viral. La mort del jove Isiah Golding-Murrietta, de 16 anys, que va ser abatut per un policia el 14 d'abril del 2017 a la localitat californiana, ha pres una nova dimensió després que els advocats de la família publiquessin una gravació en què es pot veure el moment en què se li dispara.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al vídeo es pot apreciar com l'agent de policia Ray Villalvazo li engega un tret a la nuca mentre Murrietta intenta fugir i l'abat a l'instant. Poc després un company de l'agent s'acosta al cos i emmanilla el noi per l'esquena, mentre Villalvazo observa des de l'altra banda d'una tanca. En una altra presa del vídeo es pot apreciar com el company de Villalvazo crida "Bon tret!" després que Murrietta caigui abatut a terra.

El vídeo ha causat indignació pública després que el mateix Villalvazo i representants del cos de policia de Fresno defensessin públicament que l'acció era "justificada" i que Villalvazo "havia temut per la seva vida". Diversos analistes especialitzats consultats per la cadena ABC han considerat que la situació que es veu al vídeo no justifica ni de bon tros la reacció del policia, i apunten al fet que la llei nord-americana no prescriu l'ús de l'arma de foc per a una persecució. A banda d'això, Murrietta anava desarmat.

L'incident es va produir després que els agents intentessin interrogar Murrietta en relació a un assassinat ocorregut el dia anterior, i que ell s'escapés corrent. La mort de Murrietta es va produir només nou mesos després que la policia de Fresno matés el jove de 19 anys Dylan Noble, en un altre cas en què un individu desarmat rebia les bales dels agents.

stats