Itàlia

L’assassinat d’un venedor nigerià al carrer a plena llum del dia commociona Itàlia

Alika Ogorchukwu, de 39 anys, mor a mans de Filippo Claudio Ferlazzo al centre de la localitat italiana de Civitanova Marche

Anna Reig
3 min
Imatge de la víctima Alika Ogochukwu

BarcelonaLa mort del venedor ambulant nigerià Alika Ogorchukwu, de 39 anys, que va ser agredit divendres a plena llum del dia al centre de la localitat de Civitanova Marche, a la regió de les Marques, ha desencadenat durant el cap de setmana un gran rebombori al país, que està en plena campanya electoral. L'esdeveniment va ser captat en un vídeo que s'ha fet viral. Principalment, s'ha criticat amb duresa els testimonis de l'acte, que no van intervenir en cap moment per detenir l'agressor, l'italià Filippo Claudio Ferlazzo, de 32 anys.

Alika Ogorchukwu estava casat i tenia un fill de vuit anys. La seva dona, Charity Oriachi, declarava: "Vull mirar a aquell home als ulls i preguntar-li perquè va matar el meu marit. Hi havia molta gent al voltant, per què ningú el va ajudar? Vull justícia ja". Segons assenyalen els mitjans locals, el presumpte assassí té antecedents penals. Ha ingressat a la presó acusat d'homicidi voluntari i robatori, perquè, a més, es va emportar el telèfon de la víctima.

L'agressor es va llançar sobre Ogorchukwu, el va tirar a terra, va subjectar-li les mans i va colpejar-lo amb força fins que va posar fi a la seva vida. Ferlazzo va utilitzar la crossa que portava el venedor per agredir-lo. Segons els mitjans italians i els testimonis, l'atac va començar després que la víctima fes peticions "insistents" per vendre mocadors i demanés almoina.

Aquest dissabte centenars de persones de la comunitat nigeriana local van sortir als carrers de Civitanova Marche per exigir justícia. Alguns van comparar aquest assassinat amb el de George Floyd als Estats Units a mans de la policia. Aboubakar Soumahoro, activista, sindicalista i sociòleg italo-ivorià, manifestava: "Alguns partits polítics estan legitimant la por i l'odi cap als que són diferents. És greu i és un perill que hem de combatre cada dia". També l'associació de Sant'Egidio, que entre altres missions s'ocupa de l'acollida de refugiats a Itàlia, va lamentar ahir els fets i va fer una crida a "aturar la violència". "És un episodi que ha passat en un carrer normalment ple de gent, en ple centre de Civitanova Marche. Hi ha fins i tot qui ho ha gravat, d'altres han cridat a l'agressor, però ningú hi ha intervingut", va denunciar l'organització.

Diversos líders polítics han expressat el seu horror davant l'incident i han enviat el condol a la família de la víctima. “L'assassinat d'Alika Ogorchukwu esglaia. Per la ferocitat inaudita i la indiferència estesa. No hi pot haver justificacions ni n'hi ha prou amb el silenci. L'últim ultratge a Alika seria passar pàgina i oblidar-lo”, ha denunciat el líder del Partit Demòcrata, Enrico Letta. Per la seva banda, el ministre de Sanitat en funcions, Roberto Speranza, ha assegurat que “la indiferència és tan greu i injustificable com la violència”.

La regió de les Marques està governada des del 2020 pels Germans d'Itàlia, descendents del partit neofeixista Moviment Social Italià (MSI). La líder del partit, Giorgia Meloni, podria convertir-se en la primera presidenta d'extrema dreta a Itàlia des de Mussolini en les pròximes eleccions del 25 de setembre. El seu partit ha atiat odi contra la immigració en diverses ocasions, per exemple va afirmar que "Itàlia havia de repatriar els immigrants de nou cap als seus països i després enfonsar els vaixells que els rescatarien". Tanmateix, sobre aquest fet, Meloni ha destacat que "no hi ha justificació per a tal brutalitat" i ha demanat que l'"assassí pagui car aquest horrible homicidi". També ha reaccionat de la mateixa manera el dirigent de la Lliga, Matteo Salvini, que ha demanat una oració pel mort i ha enviat una abraçada a la família. "Per a l'assassí, un càstig segur i fins al final. Ciutat de desordre. Violència de dia i de nit. No aguantem més. La seguretat no té color. La seguretat ha de tornar a ser un dret", ha argumentat.

Antonio Tajani, coordinador nacional de Força Itàlia (FI), el partit de Silvio Berlusconi, s'ha mostrat “entristit” pels fets ocorreguts de Civitanova Marche, que ha definit com una ciutat que “sempre ha estat oberta, pacífica i acollidora”. També ha assenyalat que l'Ajuntament, governat per una coalició de partits de dretes, entre els quals FI, estudiarà la possibilitat de constituir-se com a acusació en el judici “contra el monstre” que ha comès aquest “assassinat demencial”.

stats