Internacional 09/08/2020

Sis ciutadans francesos i dos ciutadans nigerins, assassinats a trets al Níger

L'atac ha tingut lloc prop d'una coneguda reserva natural on viuen girafes

Ara
2 min
El cotxe on els sis turistes francesos, el seu guia local i el conductor van ser assassinats per un pistoler no identificat que conduïa motocicletes.

BarcelonaVuit persones, sis cooperants francesos i dos ciutadans nigerins, han sigut assassinats a trets aquest diumenge a la regió de Tillabéri, al sud-oest del Níger. Els atacants, que anaven en motos, han disparat contra el grup de treballadors humanitaris i els trets també han matat el guia turístic i el xofer, tot dos del Níger, tal com han confirmat les autoritats locals a l'agència de notícies France Press. L'atac ha tingut lloc sobre les 11.30 hora local, una hora més a Catalunya, a uns sis quilòmetres de Kouré, a l'interior d'una coneguda reserva natural on viuen les últimes girafes de l'Àfrica occidental. A hores d'ara cap grup ha reivindicat l'atac, tot i que en els últims anys incidents similars han tingut lloc a la regió a mans de grups jihadistes. El ministeri d'Afers Exteriors de França ja ha obert una investigació per poder aportar més detalls sobre l'episodi i, mentrestant, el president francès, Emmanuel Macron, ha parlat per telèfon amb el seu homòleg nigerí, Mahamadou Issoufou.

El punt assenyala Kouré, la zona on s'ha produït l'atac

Les primeres versions apunten que la majoria de les víctimes haurien mort com a conseqüència dels trets dels atacants a excepció d'una dona, que hauria sigut decapitada després d'intentar escapar de l'atac. En primer lloc s'havia informat que els ciutadans francesos eren turistes, però hores més tard les autoritats van confirmar que eren cooperants de l'ONG francesa Acted.

L'atac, que s'ha produït prop de la principal carretera que travessa el país d'est a oest, suposa un cop dur per al país africà, un dels més pobres del món i que intenta promoure el turisme com a alternativa econòmica al seu futur.

A la regió de Tillabéri és on hi ha les principals bases d'un dels grups jihadistes més actius al Sahel, l'Estat Islàmic del Gran Sàhara, liderat per un dels terroristes més buscats de tota la zona, Abou Walid al-Saharaui. La regió és escenari de freqüents atacs i atemptats terroristes des de fa cinc anys, tot i que la zona on s'ha registrat més violència és més cap a l'est, a tocar de les fronteres amb Burkina Faso i Mali, dos països que, precisament, també estan sent castigats amb intensitat pel terrorisme jihadista que s'ha fet fort al Sahel. Segons les xifres oficials, des de principis d'any almenys 870 persones han mort degut a la violència terrorista al Níger, la immensa majoria de les víctimes són població local que són qui veritablement pateixen les conseqüències d'aquesta violència.

stats