TERRORISME ISLAMISTA
Internacional 15/01/2016

Primer atemptat de l’Estat Islàmic a Indonèsia

Un atac múltiple amb bombes i armes, a l’estil del del novembre a París, deixa dos civils i cinc atacants morts

Jordi Calvet
3 min
Primer atemptat de l’Estat Islàmic
 A Indonèsia

BangkokSet persones van morir ahir i una vintena més van resultar ferides a Indonèsia en un assalt a trets i amb explosius al centre de Jakarta, perpetrat per un grup vinculat a l’Estat Islàmic (EI). L’organització jihadista, que des de fa mesos intenta establir-se al sud-est de l’Àsia i que compta amb centenars de combatents indonesis a Síria i a l’Iraq, hauria fet així la seva primera acció rellevant a Indonèsia, que feia sis anys que no patia cap atemptat d’islamistes radicals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’atemptat va tenir lloc en una zona de la ciutat plena d’hotels, centres comercials i restaurants populars entre els residents estrangers, a tocar de l’oficina de l’ONU i del palau presidencial. Un nombre indeterminat d’assaltants, armats amb pistoles i bombes de mà, van entrar en un local de la cadena Starbucks, amb la intenció de fer una acció similar als atemptats del novembre passat a París, segons va dir el portaveu de la policia, Anton Charliyan.

Diverses explosions van precedir l’inici d’un tiroteig amb diversos policies que eren en una caseta situada just al costat de la cafeteria, i on dos dels activistes es van immolar fent explotar bombes que amagaven en dues motocicletes. Tres activistes més van morir en l’intercanvi de trets amb la policia, que va necessitar unes cinc hores per declarar la zona segura i donar per acabat un incident en què també van morir dos civils, un indonesi i un canadenc que eren a la cafeteria. Entre els ferits hi havia cinc agents i diversos estrangers, inclòs un holandès que treballa al programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i que estava en estat greu, segons va confirmar l’ONU.

El president indonesi, Joko Widodo, va condemnar l’atac i va voler mostrar fermesa declarant la seva determinació de perseguir els responsables. “La nostra nació i la nostra gent no han de tenir por. No ens deixarem derrotar per actes de terror”, va dir Widodo.

L’atemptat no va agafar del tot per sorpresa les autoritats indonèsies, que des de feia setmanes estaven en alerta després que grups islamistes radicals anunciessin a través d’internet una acció imminent.

L’EI va reivindicar l’atac, que tenia com a objectiu els estrangers i les forces de seguretat, segons un teletip de l’agència Aamaaq, considerada pròxima a l’organització. El cap de la policia, Tito Karnavian, va dir que darrere l’atac hi ha Bahrun Naim, un indonesi conegut per les forces de seguretat i que segons les autoritats del país asiàtic seria a Síria. Seria un dels centenars d’indonesis que segons el govern del país s’han unit a l’EI al Pròxim Orient, on el govern creu que almenys 50 indonesis han mort en combat.

Els encarregats d’executar l’acció, però, haurien sigut membres d’un grup amb base a la localitat de Solo, situada al centre de l’illa de Java, que haurien declarat el seu suport a l’EI i que haurien contactat amb Bahrun Naim a Síria en diverses ocasions, segons va dir el subcap de la policia, Budi Gunawan, que va afegir que el grup havia amenaçat de fer un “gran concert de bombes” durant la celebració del Cap d’Any, però que va haver d’ajornar l’atac pel reforç de la seguretat.

Inexperts i mal preparats

L’expert en seguretat indonesi Yohanes Sulaiman va apuntar la possibilitat que l’acció l’hagués dut a terme un nou grup radicalitzat a través de les xarxes, sense vincles amb els grups islamistes habituals, incloent-hi excombatents retornats, fortament vigilats per les forces de seguretat. I va subratllar que l’atac hauria pogut fer molt més mal però que semblava molt mal preparat i fet per activistes sense experiència en combat.

L’atemptat ha tornat a posar Indonèsia -el país amb més musulmans del món: ho són el 88% dels seus 250 milions d’habitants- cara a cara amb l’amenaça de l’islamisme radical, després que durant la primera dècada del segle patís diversos atemptats de la Jemaah Islamiah, la franquícia d’Al-Qaida a la regió. L’acció més greu va tenir lloc el 2002 a l’illa de Bali, on diverses bombes van causar 202 morts, la majoria turistes australians. Des d’aleshores la majoria d’activistes de la Jemaah Islamiah han sigut detinguts o abatuts per la unitat antiterrorista de la policia, la Densus 88, creada després de l’atac de Bali i entrenada per Austràlia.

stats