TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 20/11/2013

Atemptat contra Teheran al Líban

Almenys 23 morts i 150 ferits en dues explosions suïcides davant l'ambaixada de l'Iran a Beirut

Ethel Bonet
3 min

BeirutEren prop de les nou del matí quan Nasser Ahmad Haida va sentir la primera explosió. Estava revisant una instal·lació elèctrica en un establiment al carrer Al Safara de Beirut, a prop de l'ambaixada de l'Iran, i va sentir uns trets seguits d'una forta explosió. "He sortit corrents al carrer a veure què passava. Hi havia fum i moltes destrosses. I quan anava a socórrer els ferits, hi ha hagut la segona explosió, molt més potent. He caigut enrere i he quedat ferit", va explicar -encara amb la por al cos- aquest electricista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un doble atemptat suïcida perpetrat per dos homes davant de l'ambaixada de l'Iran, al barri xiïta de Bir Hassan, va causar ahir la mort d'almenys 23 persones i en va deixar ferides 150. L'Agència Nacional de Notícies del Líban va confirmar que l'agregat cultural de la legació iraniana, Ibrahim Ansari, era una de les víctimes mortals.

El veïnat es va omplir de policies, personal sanitari i voluntaris de Hezbol·lah que controlaven l'entrada de periodistes i curiosos. Les destrosses a les façanes dels edificis, els vidres trencats escampats a les voreres i els danys considerables que tenien els cotxes van evidenciar la magnitud de les explosions, que, segons fonts policials, va provocar el conductor suïcida d'un cotxe carregat amb cinquanta quilos d'explosius.

Un veí que viu a 300 metres del lloc de l'atemptat va explicar a l'ARA que dos desconeguts que anaven en una motocicleta van ser aturats al primer punt de control de l'ambaixada iraniana. "Els motoristes es van posar a discutir amb els guàrdies i, després de negar-se a ser inspeccionats, els efectius de la policia van obrir foc i el segon dels sospitosos va fer esclatar els explosius que portava adherits al cos", va detallar el testimoni.

Minuts després, un totterreny blau de la marca Toyota, amb les finestres tintades, "va arribar a tota velocitat i el conductor va fer detonar la càrrega explosiva que portava", va afegir el Hassan, nebot del coronel Nayib, cap de la Policia del districte de Jenah. "El vehicle anava tan de pressa que va xocar amb un altre cotxe quan girava", va afegir.

El Hassan anava conduint quan van explotar les bombes i va sentir l'onada expansiva dins del cotxe. "Sort que tenia les finestretes abaixades perquè si no haurien esclatat els vidres", va continuar aquest libanès, tot mostrant un vídeo en què es veien les restes humanes d'un dels suïcides a 500 metres d'on van tenir lloc les explosions.

"Si no fos perquè aquesta és una zona amb molta seguretat, la tragèdia hauria estat molt més gran", exclama l'Àsia, una altra veïna de Jenah. Els equips de rescat i les ambulàncies van arribar ràpidament al lloc de l'atemptat per socórrer les víctimes, cosa que va provocar llargues cues de cotxes i embussos infernals a Beirut.

L'ombra d'Al-Qaida

"Han calgut unes quinze ambulàncies per evacuar els ferits i més vehicles per portar els morts al dipòsit de cadàvers", va indicar un empleat d'urgències que no va voler detallar el nombre de morts o de ferits greus. Tot i que encara continuen les investigacions del doble atemptat, fonts de seguretat libaneses van apuntar ahir a Al-Qaida. Segons el portal de notícies Naharnet, el grup Brigades d'Abdul·lah Azzam -vinculat a Al-Qaida- va reivindicar els atacs al compte de Twitter del xeic Sirajedine Zuraiqat, un clergue vinculat al grup.

Els atemptats d'ahir posen en relleu que el Líban ha entrat de ple en la guerra siriana. Des que el líder de Hezbol·lah, Hassan Nasral·la, va confirmar que el seu grup donava suport militarment al règim sirià, en menys de quatre mesos un seguit d'explosions han sacsejat els barris xiïtes de Beirut. El mes passat l'exèrcit libanès va desactivar un cotxe carregat amb explosius al barri d'Al-Mamoura.

Nova allau de refugiats sirians al Líban per xocs a la frontera

Més de 12.000 sirians han fugit a la ciutat libanesa d'Arsal des de divendres passat per una nova ofensiva del règim de Baixar al-Assad a les muntanyes de Qalamoun, frontereres amb el Líban. La majoria dels enfrontaments s'han registrat a la localitat de Qarah, a l'oest del país, controlada fins ara per forces rebels.

La nova ofensiva ha provocat que uns 40.000 combatents de l'Exèrcit de l'Islam, jihadistes amb vincles amb Al-Qaida que lluiten a Síria, s'hagin replegat en aquesta regió muntanyosa per evitar que el règim recuperi la carretera que uneix Homs i Latakia, clau per al subministrament d'armes tant als rebels com al règim, segons informen mitjans libanesos.

Analistes consultats per l'ARA veuen en el doble atemptat contra l'ambaixada de l'Iran a Beirut un missatge clar d'advertència a la milícia xiïta libanesa i a Teheran, aliat seu, per la seva participació en la guerra siriana de la mà de les tropes d'Al-Assad.

Fa una setmana, amb motiu de la festivitat musulmana de l'Aixura, el líder de Hezbol·lah, Hassan Nasral·lah, va declarar que els combatents de la milícia xiïta libanesa continuaran a Síria el temps que faci falta "fins que acabin amb els terroristes".

stats