ESTATS UNITS

L’autor de l’atac a la sinagoga pot ser condemnat a mort

L’home, acusat de 29 càrrecs, compareixerà avui davant del jutge

L’autor de l’atac a una sinagoga de la ciutat nord-americana de Pittsburgh, Rob Bowers, ha estat acusat de 29 càrrecs per la fiscalia, i això podria suposar que fos condemnat a la pena capital. L’home, que dissabte va obrir foc amb un rifle de forma indiscriminada dins del temple, compareixerà avui davant del jutge. Onze persones van morir en l’assalt i sis més van resultar ferides. L’agressor va ser detingut per la policia i és a l’hospital perquè va patir diverses ferides durant l’atac.

“Onze càrrecs per assassinat de persones que estaven exercint el seu dret a la llibertat de credo, i onze més per l’ús d’una arma per assassinar. Aquests càrrecs poden ser castigats amb la pena de mort”, va explicar ahir el fiscal federal Scott Brady en una roda de premsa a Pittsburgh, a l’estat de Pennsilvània. Aquests són els principals càrrecs que s’imputen a Bowers.

La sinagoga estava plena en el moment de l’atac perquè s’hi celebrava un bateig coincidint amb la jornada setmanal de descans jueva del sàbat. L’agressor va estar dins el temple durant vint minuts, temps en el qual va matar les onze persones. Després es va enfrontar a la policia i, de fet, entre els ferits hi ha quatre agents. L’home es va acabar entregant als agents i, quan ho va fer, va afirmar que volia que tots els jueus morissin, segons va informar la policia de Pittsburgh.

Ahir es va donar a conèixer la identitat de les víctimes mortals de l’atac. En total van morir vuit homes i tres dones. La persona més gran, Rose Mallinger, tenia 97 anys. I les més joves eren dos germans, David i Cecil Rosenthal, de 54 i 59 anys respectivament. L’alcalde de Pittsburgh, Bill Peduto, va afirmar ahir que dissabte va ser “el dia més fosc de la història” de la ciutat.

La investigació està tractant l’assalt com un delicte d’odi i no com un cas de terrorisme, ja que l’agressor no tenia còmplices, aparentment, ni intentava difondre cap missatge concret. “Res fa pensar que altres persones hagin col·laborat amb ell”, va declarar ahir el fiscal sobre l’autor del tiroteig.

Bowers, de 46 anys i veí de Pittsburgh, no té antecedents penals però era conegut a les xarxes socials pels seus comentaris antisemites. Donald Trump ha fet una crida a favor de la unitat del país després de l’atac mortal al temple. “Ha sigut un tiroteig terrible contra jueus nord-americans. No pot haver-hi lloc per a l’antisemitisme als Estats Units, ni per a cap altre tipus de prejudici”, va afirmar el president nord-americà.

L’assalt ha tingut lloc deu dies abans de la celebració de les eleccions legislatives, previstes per al 6 de novembre i que precisament estan marcades per la polarització política i social, alimentada en bona part per Trump.

Més continguts de