Els Estats Units acusen els pro-russos d'abatre “deliberadament” l'avió de Malaysia Airlines

L'ambaixadora nord-americana al Consell de Seguretat de l'ONU diu que l'aparell va rebre l'impacte d'un míssil terra-aire disparat des d'una àrea controlada pels separatistes. Considera probable que els rebels fossin ajudats per "personal rus"

Els Estats Units han assegurat aquest divendres al Consell de Seguretat de l'ONU que, d'acord amb les informacions disponibles, tot apunta que l'avió de Malaysia Airlines que va caure dijous a Ucraïna i en el qual van morir els 298 ocupants va ser abatut "de forma deliberada" per un míssil disparat des d'una àrea sota control de les milícies pro-russes. "L'avió va ser probablement derrocat per un míssil terra-aire, 1 SA-11, operat des d'una zona controlada per separatistes a l'est d'Ucraïna", ha dit l'ambaixadora nord-americana, Samantha Power.

La representant dels Estats Units ha recordat al Consell de Seguretat que les milícies pro-russes disposen de la tecnologia necessària per a aquest tipus d'atac i ja han enderrocat avions ucraïnesos durant el conflicte. Power ha apuntat que el mateix dia en què l'aeronau va ser enderrocada, es van veure rebels amb sistemes de míssils SA-11 a la mateixa zona. També ha dit que líders de les milícies van vantar-se ahir en les xarxes socials d'haver fet caure un avió, missatges que van esborrar posteriorment.

Segons l'ambaixadora nord-americana, la complexitat tècnica d'armes com els míssils SA-11 fan que "sigui poc probable" que els separatistes poguessin fer-los servir sense ajut extern, per la qual cosa ha assegurat que "no es pot descartar assistència tècnica de personal rus". Power ha instat Moscou a fer tot el possible per posar fi al conflicte a l'est d'Ucraïna i ha assegurat que "Rússia pot acabar amb aquesta guerra".

Més continguts de