Internacional 18/07/2014

Obama culpa indirectament Putin de la caiguda de l'avió

"La violència que hi ha a la zona es veu facilitada pel suport rus", ha dit el president americà, que ha demanat un alto el foc per investigar la tragèdia

Agències
2 min
El president Obama, aquest divendres a la Casa Blanca / EFE

WashingtonNo ha culpat ningú directament, però ha estat molt clar. El president dels Estats Units ha dit aquest divendres que l'avió de Malaysia Airlines que dijous va caure i va causar la mort de les 298 persones que hi viatjaven va ser abatut per un míssil que va ser disparat des d'una zona controlada per rebels entrenats i armats per Rússia. "La violència que hi ha a la zona es veu facilitada pel suport rus", ha dit Obama, que ha demanat un alto el foc immediat que permeti aclarir la tragèdia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama ha insistit en la necessitat de resoldre de forma diplomàtica el conflicte d'Ucraïna, i ha tornat a reclamar un canvi d'estratègia a Rússia. "O continuen donant suport als separatistes violents, o treballen amb el govern d'Ucraïna per arribar a un alto el foc". El president ha apujat el to contra el seu homòleg rus. Dos dies després d'aprovar noves sancions contra Rússia pel suport de Moscou als rebels de l'est d'Ucraïna, Obama ha insistit que "si Putin decideix que no permetrà l'entrada d'armament pesant i l'entrada de combatents a l'est d'Ucraïna, la violència de la zona s'aturarà. És ell qui més controla aquesta situació, i fins ara no ha fet ús d'aquest control", ha dit.

Obama ha demanat un alto el foc immediat a l'est d'Ucraïna que faci possible una investigació que permeti aclarir qui va fer caure l'avió. Minuts després que l'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU acusés els pro-russos de disparar el míssil que va fer caure l'avió, i de considerar que els rebels van rebre l'ajut "de personal rus", el president nord-americà ha volgut posar èmfasi en el fet que l'avió va caure "en una àrea controlada pels rebels pro-russos".

"Cal que totes les parts s'adhereixin a un alto el foc immediat", ha dit Obama en una declaració realitzada a la sala de premsa de la Casa Blanca en la qual ha lamentat que "s'hagin perdut gairebé 300 vides innocents, homes, dones i nens que no tenien res a veure amb la crisi d'Ucraïna i la mort dels quals és una tragèdia de grans proporcions".

stats