Internacional 28/06/2015

El BCE manté oberta la línia de crèdits d'emergència per a Grècia

El ministre de Finances, Iannis Varufakis, desmenteix que s'hagi referit a la hipòtesi d'un 'corralito' en una entrevista a la BBC. No se sap encara si els bancs grecs obriran demà

Ara
2 min

BarcelonaEl BCE, en una reunió d'urgència aquest matí, ha decidit mantenir oberta la via del finançament d'emergència a Grècia per garantir que els seus bancs tenen efectiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, la màxima autoritat monetària europea assegura que mantindrà obert el fons de liquiditat (ELA) al mateix nivell que estava divendres, tot i que pot "reconsiderar" la decisió.

El president del BCE, Mario Draghi, ha afirmat que continuaran treballant "en estreta col·laboració amb el Banc de Grècia" i que donen "suport ferm al compromís dels estats membres d'adoptar les mesures necessàries per fer front a les fragilitats de les economies de la zona de l'euro".

Per la seva banda, el president del Banc de Grècia, Iannis Sturnaras, assegura que es prendran "totes les mesures necessàries" per assegurar l'estabilitat financera dels grecs en aquestes "circumstàncies difícils".

La incògnita de què faran els bancs grecs

El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, ha desmentit en un tuit que Grècia estigui estudiant la imposició d'un 'corralito', tot i que es manté la incògnita de si els bancs grecs obriran demà o no, després d'una entrevista a la BBC.

Varufakis ha anunciat que hi haurà contactes entre el govern grec, el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc de Grècia per estudiar la situació.

El ministre grec ha carregat de nou contra les institucions creditores per la seva intransigència en la negociació i ha assegurat que estem davant d'uns dies "negres" per a Europa.

"Europa ha fracassat a l'hora de preservar conjuntament un procés democràtic com el referèndum que farem diumenge que ve i la unió monetària", ha sentenciat Varufakis.

Trencament de les negociacions

Tot plegat passar després del trencament formal ahir de les negociacions entre Grècia i les institucions que li han prestat diners per evitar la fallida pocs dies abans que expiri la data per a un dels pagaments que Atenes té pendents amb els creditors.

La ruptura va tenir lloc després de l'anunci del govern d'Alexis Tsipras que sotmetrà a referèndum les propostes que els creditors (la UE, el BCE i l'FMI) van posar sobre la taula per continuar finançant Grècia.

Però tot i que les dues parts van encreuar-se ahir acusacions i retrets, hi ha veus que reclamen encara un últim intent per arribar a un acord.

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha assegurat aquest diumenge que "un acord encara és possible" i que espera que els grecs "tornin a la taula de negociació".

Però el mateix Valls ha reconegut que si els grecs voten 'no' diumenge a l'acord amb els creditors el país hel·lè s'aboca a la sortida de l'euro.

stats