Internacional 17/05/2020

Obama carrega contra la resposta de Trump a la pandèmia

L'expresident diu que els que manen no fan ni l'intent de simular que estan al càrrec de la situació

Ara
2 min
Dues de les noves graduades escoltant el discurs d'Obama per la televisió

BarcelonaL’expresident nord-americà Barack Obama ha assegurat que la resposta a la pandèmia del coronavirus ha posat en evidència que els responsables que hi estan al capdavant “no saben el que estan fent”, en un atac molt poc subtil al govern de Donald Trump, que el va substituir en el càrrec el gener del 2017. Els Estats Units, el focus actual de la pandèmia, frega els 1,5 milions de casos confirmats i s’acosta als 88.500 morts.

Obama ha participat en un discurs virtual conjunt de graduació de diverses universitats amb alumnat tradicionalment afroamericà als Estats Units que, per l’epidèmia del covid-19, s’ha hagut de fer online. “Molts d’ells ni tan sols estan fent veure que estan al càrrec”, ha afegit sense esmentar en cap moment Trump i trencant així un altre cop la seva imparcialitat i la regla dels expresidents nord-americans, poc proclius a fer comentaris polítics. Obama ha elevat el seu perfil a pocs mesos de les eleccions presidencials de novembre i ja la setmana passada va qualificar la gestió de la Casa Blanca sobre la pandèmia com un “desastre caòtic”. Trump tampoc no s’ha quedat callat en la reaparició del demòcrata i ha insinuat que ell és el responsable de la falta de prou mascaretes i ventiladors al començament de la pandèmia del coronavirus.

L’expresident ha sigut un dels convidats en les tradicionals festes de graduació, que en aquesta ocasió s’ha pogut seguir per la televisió. El primer mandatari negre de la Casa Blanca ha fet valer aquest aspecte per denunciar com la crisi sanitària posa en evidència “les desigualtats subjacents i les càrregues addicionals amb les quals històricament les comunitats negres han hagut de tractar en aquest país” i ha afirmat sentir-se sobrepassat per les dades de com les comunitats afroamericanes estan rebent d’una manera “desproporcionada” l’impacte del covid-19.

Però, més enllà de la pandèmia, Obama també s’ha referit a l’assassinat d’Ahamaud Arbery, un jove negre mort a trets per un pare i un fill blancs al mig d’un carrer de Geòrgia i en plena llum del dia. Obama ha admès que “aquestes injustícies no són noves”, en contraposició amb el fet que una nova generació “s’ha despertat" per canviar l’statu quo.

stats