Estats Units
Internacional 03/04/2021

Biden anul·la les sancions de Trump a membres del TPI

Les mesures afectaven la fiscal que investiga possibles crims de guerra nord-americans a l'Afganistan

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden

SabadellEl govern dels Estats Units ha deixat sense efecte les sancions que l'administració de Donald Trump va imposar l'any passat a dos membres del Tribunal Penal Internacional (TPI) que investiguen possibles crims de guerra comesos per tropes nord-americanes a l'Afganistan. Es tracta de la fiscal general, Fatou Bensouda, i un dels seus col·laboradors, Phakiso Mochochoko, que encapçala la divisió de jurisdicció, complementarietat i cooperació de la Fiscalia. Així mateix, la Casa Blanca ha revocat una altra mesura, en vigor des del 2019, que imposava restriccions de visats a determinats membres del personal del TPI.

"Aquestes decisions reflecteixen la nostra valoració que les mesures adoptades eren inadequades i inefectives", ha assenyalat en un comunicat el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que tot i així ha deixat clar el "fort desacord" de Washington amb el fet que el TPI hagi emprès "accions relacionades amb les situacions a l'Afganistan i a Palestina" i amb els seus "intents d'exercir jurisdicció" sobre persones d'estats que no són membres del tribunal, com ara els Estats Units, que no en reconeixen l'autoritat. "Creiem, tanmateix, que les nostres preocupacions sobre aquests casos es podrien abordar millor mitjançant la implicació de totes les parts en el procés del TPI i no a través de la imposició de sancions", diu el comunicat. Per la seva banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha remarcat que continuarà "protegint vigorosament" els ciutadans nord-americans davant d'eventuals intents del tribunal amb seu a la Haia d'exercir la seva jurisdicció sobre seu.

Les sancions que ara s'han retirat, que implicaven la prohibició de viatjar als Estats Units i el bloqueig dels béns que els afectats tinguessin sota jurisdicció nord-americana, es van imposar el setembre de l'any passat argumentant que la decisió d'investigar ciutadans nord-americans era una violació de la sobirania dels EUA per part d'un Tribunal que no hi té competència perquè el país no el reconeix. La decisió, inèdita, va ser criticada per l'ONU i per alguns dels estats que sí que formen part del Tribunal.

El gest de l'administració Biden ha sigut rebut amb satisfacció a la Haia. "Confio que aquesta decisió marqui l'inici d'una nova fase en el nostre compromís comú de lluitar contra la impunitat", ha dit la presidenta de l'Assemblea d'Estats Parts, l'òrgan de govern del TPI, Silvia Fernández de Gurmendi. Per la seva banda, l'alt representant de la Unió Europea per a la política exterior, Josep Borrell, ha elogiat el canvi de postura de Biden, que "subratlla el compromís dels Estats Units amb el sistema internacional basat en les normes".

stats