Internacional 15/08/2021

Biden: "Un any o cinc anys més a l'Afganistan no haurien suposat cap diferència"

El president dels Estats Units defensa la retirada de les tropes malgrat la imminent consolidació dels talibans al poder

G. A. M.
2 min
El president dels EUA, Joe Biden, en un discurs el 27 de juliol per tornar a fer obligatòria la mascareta als espais interiors.

Un mes després d'assegurar que era "poc probable" que els talibans derrotessin l'exèrcit afganès, més nombrós i entrenat i armat durant anys pels Estats Units, el president Joe Biden accepta ara la derrota amb els talibans prenent el poder a Kabul. Amb Kabul ja pràcticament en mans dels radicals islamistes, ha assegurat en la seva última declaració oficial que "un any més, o cinc anys més, de presència dels Estats Units no suposaria una gran diferència perquè els militars afganesos poguessin aguantar o no el seu propi país". "Una presència nord-americana enmig de conflictes civils d'altres països per a mi no seria acceptable", ha afegit.

El vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha fet un tuit sobre la política migratòria que s'ha de llegir, també, amb la imminent arribada de refugiats: "El rellotge s'ha esgotat i hem de decidir quines normes de migració i asil adoptem". Per la seva banda, Peter Stano, portaveu de l'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha afirmat que "s'ha d'evitar més bany de sang i víctimes a l'Afganistan". "Entenem que hi ha negociacions en marxa per acordar una configuració de transició", ha afegit.

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha assegurat que "en breu hi haurà un nou govern a l'Afganistan", però no ha volgut precipitar-se pel que fa a reconèixer-lo oficialment.

Des del Pakistan, país veí acusat de facilitar l'enfortiment dels talibans, el portaveu d'Exteriors, Zahid Hafeez Chaudhri, ha dit a Geo News TV que estan "preocupats" davant la "deteriorada situació" al país, alhora que afirmava que el seu govern no havia pres una decisió sobre el tancament de l'ambaixada.

Des de Rússia, el ministre d'Exteriors, Zamir Kabulov, ha dit que el país està treballant amb altres països per convocar un comitè d'emergència de les Nacions Unides sobre la situació a l'Afganistan, tal com han demanat hores abans Estònia i Noruega.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que aquest mateix diumenge ha convocat eleccions, ha comentat sobre la situació a l'Afganistan que manté "indestructible" el seu "compromís amb el poble de l'Afganistan, incloent-hi dones, noies i la comunitat LGBTIQ", i s'ha compromès que el seu país aculli 20.000 afganesos mitjançant un programa especial d'immigració.

stats