Internacional 24/11/2021

Biden indigna la Xina convidant Taiwan a la seva Cimera de la Democràcia

La trobada virtual reunirà 110 estats el 9 i 10 de desembre en contra dels autoritarismes

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden

BarcelonaNou xoc diplomàtic entre els Estats Units i la Xina a propòsit de Taiwan. I en portem uns quants en els últims mesos. Aquest cop ha sigut el president Joe Biden qui ha indignat el govern xinès pel fet de convidar l'executiu taiwanès a la seva Cimera per la Democràcia. "Les accions dels Estats Units per demostrar democràcia són només una tapadora i una eina per fer avançar els seus objectius geopolítics, oprimir altres països, dividir el món i servir els seus propis interessos", ha dit amb contundència el portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Zhao Lijian, des de Pequín.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Xi Jinping responia així a la publicació, dimarts, de la llista de països convidats a la Cimera per la Democràcia que convoca el govern nord-americà de manera virtual els dies 9 i 10 de desembre. Després de la gran cimera climàtica que va convocar, també virtualment, l'abril passat, que li va servir per recuperar el rol de lideratge perdut en la llutia contra l'emergència climàtica –i per prometre que haurà retallat la meitat les seves emissions el 2030–, Biden pretén ara fer el mateix en el que durant la campanya electoral va presentar com el segon gran pilar de la seva política exterior, el de la defensa dels valors democràtics.

L'objectiu de la cimera internacional és, segons l'administració Biden, unir esforços amb la comunitat internacional per aturar el retrocés democràtic i l'augment dels autoritarismes al món. Entre els 110 països convidats, òbviament, no hi ha ni la Xina ni Rússia. Però el fet que sí que hi aparegui Taiwan, que és un país democràtic, li ha obert un nou front de col·lisió amb la Xina, que continua considerant l'illa part del seu territori.

Davant l'escalada de tensió militar entre Pequín i Taipei en les últimes setmanes, Biden ha reiterat el seu suport a la política d'una sola Xina, que reconeix només la del govern de Xi Jinping com a tal, però també ha advertit que protegirà Taiwan davant un eventual atac militar i que rebutja qualsevol acció unilateral que alteri l'statu quo a la regió.

stats