Taiwan tem una invasió de la Xina el 2025

El ministre de Defensa de l’illa diu que les tensions militars amb Pequín són les pitjors en 40 anys

3 min
Un dels avions militars de la Xina que Taiwan denuncia que van entrar en el seu espai de defensa aèria.

BarcelonaLa Xina ja té capacitat militar per fer-ho, però l'any 2025 estarà preparada del tot per llançar una "invasió a gran escala" sobre l'illa de Taiwan. Això és el que creu el govern taiwanès, que ha expressat així la seva por per boca del ministre de Defensa, Chiu Kuo-cheng. "Respecte a una invasió a gran escala, ara mateix la Xina té capacitat per fer-ho, però hauria de pagar un preu molt alt", però l'any 2025 aquest preu serà inferior, ha dit Chiu en una compareixença al Parlament aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les reflexions del ministre taiwanès arriben tot just després que Pequín enviés una xifra rècord d'avions de combat a l'espai de defensa aèria de l'illa. Des de divendres, dia en què Pequín celebrava el 72è aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina, fins a 150 avions militars xinesos han sobrevolat l'espai de defensa aèria taiwanès, que no és el seu espai aeri nacional, però s'hi aproxima. En realitat, és la zona definida com l'àrea en què l'illa necessita una identificació total de tots els aparells que hi sobrevolen per motius de seguretat nacional. La incursió d'una xifra tan elevada d'avions de combat xinesos, inclosos bombarders, tot i no haver fet cap maniobra sospitosa, és un senyal clar de desafiament cap a Taiwan, que s'identifica com un estat independent (tot i que ja no es reivindica com a República de la Xina, com va fer durant anys, des que el 1949 es va retirar el règim nacionalista derrocat pel Partit Comunista en la guerra civil que va desembocar en la creació de la República Popular de la Xina), malgrat que està reclamat pel govern de Pequín com a part del seu territori nacional.

El ministre de Defensa de Taiwan va definir les tensions militars dels últims dies com l'enfrontament "més seriós" dels últims 40 anys. En la sessió parlamentària en què va fer aquests comentaris, els diputats de Taiwan van revisar, de fet, un pressupost especial de defensa per valor de 8.600 milions de dòlars per fabricar armes, inclosos míssils i vaixells de combat, segons l'agència oficial de notícies de Taiwan. "Farem preparatius militars. Crec que el nostre exèrcit ha d'estar preparat. Si cal lluitar, estarem a la primera línia", va explicar el ministre en una trobada amb la premsa després de la sessió parlamentària.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors xinès ha explicat aquest dimecres que un enviat diplomàtic del seu país, Yang Jiechi, es reunirà a Zuric amb el conseller de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, per "intercanviar punts de vista sobre les relacions entre la Xina i els EUA i sobre temes rellevants". No va concretar quan tindrà lloc la reunió. Els Estats Units són, de fet, el principal aliat de Taiwan, i la Xina acusa Washington de desafiar el govern de Pequín amb "moviments negatius com la venda d'armes i el reforç dels seus lligams militars amb Taiwan, inclòs el llançament d'un pla per vendre-li armes per 750 milions, l'aterratge d'un avió militar dels Estats Units a l'illa i la presència constant de vaixells de guerra dels EUA a l'estret de Taiwan", en paraules del portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Hua Chunying, dilluns.

El president xinès, Xi Jinping, que ha instaurat un estil més agressiu de política exterior i que acusa els taiwanesos de separatistes, no ha descartat de fet l’ús de la força per assolir la reunificació del territori xinès amb l’illa.

stats