Coronavirus
Internacional 10/09/2021

Biden obliga 100 milions de treballadors a vacunar-se

Només el 53% dels nord-americans han rebut les dues dosis, i el nombre de contagis ha crescut molt durant l'estiu

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden

SabadellDos de cada tres treballadors dels Estats Units s’hauran de vacunar obligatòriament. El president nord-americà, Joe Biden, va anunciar ahir a la nit que firmaria una ordre executiva que forçarà totes les persones que treballin per a l’administració federal a vacunar-se. Hauran de fer-ho abans de 75 dies, o s’arrisquen a ser acomiadades. Al juliol Biden ja havia obligat els treballadors federals a vacunar-se, però els oferia l’alternativa de sotmetre’s a tests periòdics de covid-19, una opció que ara queda anul·lada. A més, ara l’obligació s’estén també als empleats de les empreses contractades pel govern.

Així mateix, el departament de Treball ordenarà a les companyies de més de 100 treballadors que s’assegurin que tots han sigut vacunats o que passen un test cada setmana, sota amenaça de multes de fins a 14.000 dòlars. La vacunació també serà obligatòria per als professionals de centres sanitaris que rebin fons públics. En total, les mesures afectaran uns 100 milions de persones.

D’aquesta manera, el govern nord-americà pretén accelerar novament el ritme de la immunització al país, que fa mesos que s’ha estancat. A finals de maig el 40% dels ciutadans dels EUA ja havien rebut les dues dosis de la vacuna, però en els últims tres mesos aquesta xifra només ha pujat 12 punts, i ara se situa una mica per sota del 53%. 

Aquesta frenada ha coincidit amb l’arribada de la variant delta, fet que ha comportat que els EUA entressin de ple en una nova onada de contagis, similar a la de l’hivern passat: si al juny es detectaven cada dia uns 11.000 casos de mitjana, ara se n’estan diagnosticant més de 150.000, igual que a mitjans de novembre. El pitjor moment de la pandèmia als EUA va ser al gener, quan es van arribar a contagiar més de 250.000 persones al dia. Pel que fa al nombre de morts, l’evolució és molt semblant: al juliol morien unes 250 persones cada dia a causa del covid i ara són al voltant de 1.500, aproximadament les mateixes que al novembre.

“Què més necessiteu veure?”, va preguntar ahir Biden a les persones no vacunades.

stats