Internacional 27/01/2021

Biden posa la crisi climàtica "al centre de la política interna i externa" dels Estats Units

Signa una serie d'ordres executives per escoltar la ciència i avançar cap a l'economia neta

2 min
Joe Biden signa diverses ordres climàtiques escortat pel seu 'tsar' del clima, John Kerry.

"Posarem el canvi climàtic al centre de la nostra política interna, de seguretat nacional i de la nostra política exterior", ha promès aquest dimecres el nou president dels Estats Units, Joe Biden, que ha qualificat l'escalfament global com una "amenaça existencial" per a la humanitat. Un gir de 180 graus en el to respecte a l'administració negacionista de Donald Trump que va començar el mateix dia de la seva investidura com a president, tot just fa una setmana, quan va signar el retorn dels EUA a l'Acord de París contra l'emergència climàtica.

Aquest dimecres, només set dies després, Biden ha signat diverses ordres executives per posar "la ciència" al capdavant de la seva política climàtica i aquesta política "al centre" de tot el seu govern. "El canvi climàtic serà el centre de la nostra política de seguretat nacional", ha advertit, acompanyat pel seu enviat especial pel clima, John Kerry, i la seva consellera especial en matèria climàtica, Gina McCarthy.

Les ordres signades aquest dimecres arrenquen, de fet, amb la creació d'una oficina específica sobre temes climàtics a la Casa Blanca dirigida per McCarthy, a més d'un grup de treball amb membres de les 21 agències del govern federal per crear "un enfocament climàtic a tot el govern". Inclouen també una moratòria als nous contractes d'explotació de petroli i gas a tot el territori públic nord-americà. "Revisarem i reajustarem el programa de contractes de gas i petroli", ha dit Biden.

"Deixeu-me ser clar: no prohibirem el 'fracking'. Protegirem llocs de treball i els farem créixer", ha afegit el nou president fent referència un cop més a una de les seves promeses de campanya que intenta apaivagar les pors dels milers de treballadors d'aquest sector creixent, el del gas natural d'esquist, que hi ha al país, i sobretot en estats clau electoralment com Pennsilvània.

Conscient de les resistències socials que trobarà la seva agenda climàtica, Biden ha incidit diverses vegades en la creació de "milions de nous llocs de treball" que propiciarà, diu, el canvi cap a les energies netes. Es crearan un milió de llocs de treball nous només en el sector de l'automòbil, ha dit. I també en la reconversió dels sistemes elèctrics que caldrà per aconseguir una altra fita: un 100% d'electricitat lliure de carboni per al 2035 als Estats Units.

Una agenda ambiciosa que requerirà molta inversió i que generarà, segons Biden, milions de nous llocs de treball, al mateix temps que "protegirà la salut" dels nord-americans al combatre la contaminació. "Hem esperat massa temps per afrontar la crisi climàtica", ha dit Biden. El seu tsar del clima, John Kerry, també ha admès el "repte" que serà desfer els quatre anys de marxa enrere en la lluita climàtica que ha suposat la presidència de Trump. Però s'ha mostrat disposat a recuperar el lideratge d'aquesta lluita en l'escenari internacional, per fer d'aquest 2021 "l'any que compensarà per aquests quatre anys perduts" i que culminarà amb un "èxit" a la cimera climàtica de l'ONU que es celebrarà a Glasgow al novembre.

Els Estats Units han d'arribar a la ciutat escocesa amb un nou pla de reducció d'emissions més ambiciós que l'actual, que planteja reduir entre el 26% i el 28% les emissions el 2025. El nou objectiu es farà públic, però, durant el Dia de la Terra, el 22 d'abril, moment en què l'administració Biden vol organitzar la seva pròpia cimera internacional climàtica.

stats