Al-Qaida

La mort de Bin Laden no suposa la fi d'Al-Qaida

L'organització ja té una nova fornada de joves dirigents que fa temps que assumeixen el dia a dia de les operacions. Cal veure com afecta la notícia les relacions entre els EUA i el Pakistan

La mort d'Ossama bin Laden és un fet políticament clau per al president dels EUA, Barack Obama, que ahir va veure una multitud celebrant la notícia poc abans del seu discurs a la Casa Blanca. Una altra cosa és quin impacte tindrà per al futur d'Al-Qaida, perquè no es pot afirmar que l'organització no tingui futur amb la desaparició del seu líder. Al contrari, des de 2001, Al-Qaida ha evolucionat cap a una xarxa amb una gamma molt àmplia de grups que fan servir el seu nom, encapçalats per una munió de líders.

Des de la caça a l'home protagonitzada pels EUA contra Bin Laden i el seu número 2, l'egipci Ayman al-Zawahiri, tots dos han estat vivint en la més absoluta clandestinitat i molts analistes opinen que han deixat les operacions diàries en mans dels seus subordinats per encarregar-se fonamentalment de la propaganda o simplement per sobreviure. Una sèrie de líders més joves ha sorgit en els útlims anys, amb noms com Abu al-Yazid, Abu Yahya al-Libi i Atiyah Abd al-Rahman.

Sens dubte, l'assassinat de Bin Laden és un fort cop a la xarxa jihadista, però no acaba amb Al-Qaida, que ja té rodada una nova fornada de dirigents, segons diversos analistes, que apunten que el seu efecte és més simbòlic que efectiu sobre la capacitat operativa de l'organització terrorista.

Les dues grans incògnites ara són, d'una banda, com afectarà la mort de Bin Laden les ja tenses relacions entre el Pakistan i els Estats Units; i de l'altra, quin impacte tindrà sobre la guerra a l'Afganistan, que continuarà després de la mort de l'inspirador dels atemptats de l'11-S.

Més continguts de