Internacional 07/05/2019

Birmània amnistia i allibera els dos periodistes de Reuters que van denunciar el genocidi dels rohingyes

Wa Lone i Kyaw Soe Oo, guardonats amb el Pulitzer, van ser detinguts el 12 de desembre del 2017

Ara
2 min
Wa Lone i Kyaw Soe Oo surten somrients de la presó aquest dimarts.

BarcelonaEls dos periodistes birmans de l'agència Reuters que s'han passat 18 mesos a la presó per investigar i denunciar una matança contra la minoria musulmana rohingya han estat alliberats aquest dimarts després de ser amnistiats pel president del país. Wa Lone i Kyaw Soe Oo van ser condemnats a set anys de presó al setembre després de ser declarats culpables de violar la llei de secrets oficials mentre realitzaven la investigació de la matança, per la qual posteriorment van rebre el premi Pulitzer.

El president de Birmània, Win Myint, ha concedit el perdó als dos reporters, en el marc d'una amnistia de què s'han beneficiat 6.520 presos. "Des de la seva detenció fa 511 dies, els nostres reporters es van convertir arreu del món en un símbol de la defensa de la llibertat de premsa", ha dit Reuters en un comunicat. Un núvol de periodistes ha cobert la sortida, somrients, dels dos reporters de la presó d'Insein.

Wa Lone i Kyaw Soe Oo van ser detinguts el 12 de desembre del 2017 instants després de rebre, de part d'uns policies, documents confidencials sobre una matança de deu musulmans rohingyes a l'estat d'Arakan, a l'oest del país, que estaven investigant. En el judici, un agent va declarar com a testimoni que els dos reporters van caure en una trampa planejada per un alt càrrec policial.

La matança es va perpetrar durant una campanya de l'exèrcit birmà a l'estat de Rakhine, a l'oest del país, que va portar més de 700.000 rohingyes a fugir a Bangladesh i que l'ONU va qualificar de "genocidi intencionat" i "neteja ètnica de manual".

Al desembre els dos reporters van ser designats per la revista 'Time' com a persones de l'any, juntament amb el periodista saudita assassinat Jamal Khashoggi, la reportera filipina Maria Ressa i el diari nord-americà 'Capital Gaceta', on cinc treballadors van morir en un tiroteig el juny passat.

stats