Internacional 17/07/2015

Boko Haram utilitza una nena i una àvia per matar una desena de persones al final del Ramadà

El grup islamista de Nigèria ha assassinat mig miler d'africans durant el mes sagrat dels musulmans

Efe
2 min
Un atemptat recent de Boko Haram, a la ciutat de Kano, al nord-est de Nigèria. REUTERS

LagosUn altre cop Boko Haram ha utilitzat dones per provocar atemptats. En aquest cas, una nena de 10 anys i una dona gran han fet esclatar explosius que han matat almenys nou persones i un nombre indeterminat han resultat ferides, enmig d'un acte popular per celebrar el final del Ramadà, a la ciutat de Damaturu, al nord-est de Nigèria. Tot i que ningú ha reivindicat l'atac, totes les sospites apunten a la secta jihadista, que ha tenyit de sang el mes sagrat per als musulmans amb centenars de víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un principi, el govern nigerià havia informat que l'atemptat va deixar "almenys 50 morts", però posteriorment va rebaixar la xifra a nou víctimes mortals. Els artefactes han estat detonats en el lloc de control de seguretat instal·lat a l'entrada d'una zona a l'aire lliure, on un gran nombre de fidels es reunien amb motiu de la festa del Aid al-Fitr, que marca la fi del mes de dejuni per als musulmans a la capital de Yobe.

Aquest atemptat es produeix després que almenys 48 persones morissin ahir dijous en dues fortes explosions simultànies en un mercat de la ciutat de Gombe, també al nord-est, ple de gent que comprava queviures per celebrar el fina del Ramadà. Malgrat aquests dos greus atemptats a les últimes 24 hores, l'exèrcit nigerià ha insistit que la situació "està sota control" i ha instat la població a mantenir la calma.

"Cap acte terrorista dissuadirà la nostra determinació per acabar amb el terrorisme i la insurgència", assegura el portaveu de l'exèrcit. Els jihadistes han respost així al desafiament llançat pel nou president del país, Muhammadu Buhari, que va ser investit en el càrrec el 29 de maig i va prometre acabar amb els insurgents.

En les últimes dues setmanes, el grup extremista ha assassinat més de 500 persones a Nigèria, el Txad, el Camerun i Níger, en un intent de reprendre la iniciativa en el conflicte armat que manté des de fa anys contra l'estat nigerià.

Des de febrer passat, una força multinacional combat Boko Haram al nord-est de Nigèria i a les zones frontereres amb el Txad, el Camerun i Níger, una ofensiva que durant mesos va aconseguir importants avenços contra el grup islamista, però que ara sembla estancada per la mobilitat de els milicians. Al març, el grup va prometre obediència a l'Estat Islàmic.

stats