Internacional 01/03/2016

Surt de la presó lliure de càrrecs l’únic acusat de l’atemptat d’Omagh

Seamus Daly era fins avui l'únic acusat de l'atemptat terrorista més sanguinari del conflicte d'Irlanda del Nord

Albert Guasch
2 min
El bombardeig d’Omagh torna a quedar-se sense presumpte autor

BarcelonaUn dels pitjors atemptats del conflicte d’Irlanda del Nord continuarà sense cap presumpte autor. Ahir la fiscalia d’Irlanda del Nord va aixecar els càrrecs contra l’irlandès Seamus Daly, que fins ara era l'únic acusat d’haver perpetrat el bombardeig d’Omagh: Un dels atacs terroristes perpetrats per grups paramilitars vinculats a l’IRA amb un recompte de víctimes més alt, fins a 29 morts i 220 ferits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Seamus Daly, arrestat el 2014, va sortir ahir de la presó lliure de tots els càrrecs perquè un testimoni clau per la seva acusació va contradir als jutjats la declaració que havia donat a la fiscalia. El testimoni havia declarat que Daly l’havia trucat mitjançant un telèfon mòbil que es va vincular als atemptats, però en una segona declaració no n’estava segur. Amb els dubtes del testimoni, el cas contra Daly s'ha esfondrat.

Aquest irlandès, que el 2004 ja va ser sentenciat a tres anys i mig de presó per ser membre de l’Autèntic IRA, una escissió del grup terrorista irlandès, també se li imputava l’autoria d’un atemptat fallit l’abril del 1998, però també ha quedat lliure d’aquest càrrec.

“La policia, la fiscalia i el sistema de justícia ens han decebut en el que era la nostra última oportunitat per aconseguir justícia”, ha dit Michael Gallagher en declaracions a la 'BBC', portaveu d’una associació de suport a les víctimes de l’atemptat i pare d'una d'elles. Les víctimes han vist com, al llarg dels 18 anys i judici rere judici, diversos sospitosos vinculats a l’Autèntic IRA han estat absolts dels càrrecs.

Bombes en plena pau

L’agost del 1998 un cotxe carregat de 225 quilos d’explosiu va esclatar en un carrer en ple centre de la ciutat d’Omagh, capital del comptat de Tyrone d’Irlanda del Nord. Amb 29 víctimes mortals, és l’atac terrorista més sanguinari de tot el conflicte nord-irlandès i va causar un intens rebuig, no només per l’escala de la matança, però també per produir-se cinc mesos després que es signessin els acords de Divendres Sant,el pacte en què s’ha basat la pacificació d’Irlanda del Nord.

Un any abans de l’atemptat, el 1997, l’IRA havia abandonat les armes. Aquells que no volien fer-ho, van formar l’Autèntic IRA. És aquesta escissió del grup terrista la que va perpetrar l’atemptat d’Omagh per sabotejar els acords de pau.

stats