Internacional 01/01/2014

Els 'boy scouts' surten de l'armari

Un segle després que l'organització admetés dones, des d'aquest dimecres accepta adolescents homosexuals, tot i que no podran ser guies

Efe
2 min
boy scouts

WashingtonUn segle després que l'escoltisme americà sacsegés les normes victorianes i admetés les nenes en les seves files, l'associació de Boy Scouts dels Estats Units rep, des d'aquest dimecres, adolescents exploradors obertament homosexuals. Al maig, el 60 per cent dels 1.400 membres amb vot al consell nacional de l'organització va aprovar una resolució que va posar fi a la discriminació per orientació sexual en l'ingrés dels infants i joves a les seves files.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als EUA hi ha aproximadament 110.000 patrulles Scout amb 2,6 milions de nens i adolescents i un milió d'adults, majoritàriament "guies" de les patrulles. La igualtat total, però, no s'ha aconseguit: els homosexuals no poden ser guies. Però fins i tot amb aquesta discriminació no n'hi ha hagut prou per molts: gairebé el 70 per cent de les patrulles Scout dels EUA estan afiliades a organitzacions religioses i algunes han anunciat que es desvincularan del moviment per la seva tolerància vers l'homosexualitat.

El moviment, creat el 1907 pel britànic Robert Baden Powell, va acceptar nenes en patrulles separades de les d'homes a partir del 2010. Tot i la segregació, els sectors més conservadors van considerar l'admissió de dones inapropiada. Creien que les noies sortirien perdent si feien servir uniformes, aprenien habilitats "pròpies dels homes" i participaven en campaments. Potser és per aquests problemes inicials que les Girl Scout dels Estats Units estan menys vinculades a esglésies o altres organitzacions religioses i ja fa temps que no es discriminen per raons de credo, origen nacional o orientació sexual.

El debat en l'organització dels homes exploradors va ser intens, i el juliol del 2012, l'Associació d'Escoltes va ratificar la seva política centenària d'exclusió dels homosexuals, tant dels llocs de lideratge com de les files dels seus membres menors d'edat. A l'octubre d'aquell any es van divulgar gairebé 15.000 pàgines de documents amb detalls dels abusos sexuals comesos pels guies Scouts contra nens i adolescents entre el 1965 i el 1985.

Rebuig

Després del canvi definitiu de política, el maig passat, Tom Perkins, del Consell d'Investigació de la Família Cristiana, va opinar que l'organització, "que durant més de cent anys ens ha donat grans líders, ha caigut víctima de les transaccions morals". Richard Land, de la Convenció Baptista del Sud, una de les patrocinadores dels Scouts entre els cristians evangèlics, va dir que no es podia imaginar que un pastor baptista del sud "permeti que la seva església segueixi patrocinant una patrulla scout".

Malgrat tot, el cas és que l'èxode d'institucions religioses vaticinat per alguns sectors més conservadors no s'ha produït, i l'Església Catòlica –una altra gran patrocinadora de les patrulles de Scouts– ha reiterat la seva posició oficial sobre el tema: els homosexuals es mereixen el mateix respecte i tenen la mateixa dignitat que la resta d'humans. L'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies –mormons– que és la màxima patrocinadora religiosa de les patrulles Scout, ha adoptat la mateixa posició, ja que el que condemna són els actes homosexuals, no els homosexuals.

De fet, segons les noves normes de l'associació de Scouts "qualsevol conducta sexual, sigui heterosexual o homosexual, entre els adolescents és contrària a les virtuts del moviment escolta". Per si de cas, als campaments s'instal·laran dutxes privades, en lloc dels banys col·lectius típics. A més, els guies podran separar les tendes de campanya on dormen adolescents gais i heterosexuals, si els pares d'un noi heterosexual així ho demanen.

stats