Internacional 29/03/2017

Guia per entendre el Brexit

Qui negociarà? El Regne Unit podrà tornar a ser membre de la Unió Europea?

Ara
3 min
Un home ensenya la llei del Brexit davant del Big Ben, símbol britànic per excel·lència.

BarcelonaEl Regne Unit comunica oficialment, aquest dimecres, al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la sortida del país de la Unió Europea. D'aquesta manera es posa en marxa el procés de negociació. A continuació repassem tot el que cal saber per entendre i estar al dia del Brexit.

 • Què és el Brexit? La retirada del Regne Unit de la Unió Europea. No implica trencar totalment les relacions amb la Unió Europea, però sí deixar d'estar subjecte als seus tractats i marc legislatiu per establir un nou tipus d'acord bilateral amb el bloc europeu.
 • Per què es produeix el Brexit? El Regne Unit va votar en referèndum, el 23 de juny del 2016, si volia seguir formant part de la Unió Europea o abandonar-la. L'opció de la sortida va ser avalada per un 52% de la població britànica.
 • Quines són les víctimes que s'ha cobrat el Brexit? El primer ministre britànic, David Cameron, va ser el primer a abandonar el vaixell quan va triomfar l'opció de sortir de la Unió Europea. Theresa May va prendre el relleu i ha estat l'encarregada de tirar endavant el procés de retirada des del mes de juliol. Pel camí hi ha hagut altres víctimes, com Nigel Farage, l'antic líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), i Ivan Rogers, l'anterior ambaixador del Regne Unit a la UE.
 • Com s'activa la sortida d'un estat membre de la Unió Europea? A través de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix que un estat membre de la UE pot deixar voluntàriament l'organització. Especifica que el país sortint ha de notificar la intenció d'abandonar el bloc al Consell Europeu, negociar l'acord sobre la retirada i establir els camps legals per a la futura relació del país amb la UE.
 • Algun país ha abandonat anteriorment la Unió Europea? No, aquest és el primer cop que s'invoca l'article 50 del Tractat de Lisboa. Hi ha un precedent en l'organització que va precedir la Unió Europea. Groenlàndia havia votat deixar l'antiga Comunitat Econòmica Europea.
 • Hi ha marxa enrere un cop activat l'article 50? Sí, l'article 50 és revocable, ja que, tal com va sostenir lord Kerr, l'antic ambaixador del Regne Unit a la UE i l'autor de l'article 50, "és possible canviar d'opinió quan s'està duent a terme el procés".
 • Qui ha invocatel Brexit? Sir Tim Barrow, el representant permanent del Regne Unit a Brussel·les, és qui ha lliurat la carta, de vuit pàgines, en què el govern britànic notifica la intenció de deixar la Unió Europea. Barrow, abans d'assumir el càrrec actual, que ocupa des del gener, havia sigut director polític de l'Oficina d'Afers Estrangers de Londres
 • Què passa l'endemà de la petició oficial?

Al Regne Unit, el secretari del Brexit, David Davis, publicarà "el gran projecte de revocació", a partir del qual el govern britànic es desvincularà de les lleis europees i assumirà la seva pròpia jurisdicció. A la Unió Europea, en canvi, Donald Tusk hi respondrà enviant als 27 estats membres restants un document provisional sobre "les pautes del Brexit" en la negociació amb el Regne Unit.

 • Quina és la data límit per fer efectiu el Brexit? Dos anys més tard, concretament el 29 de març del 2019. Aquest és el temps màxim per arribar a un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea.
 • Què es farà durant aquests dos anys? Hi haurà un llarg procés de negociació entre Londres i Brussel·les per arribar a un acord que agradi a totes dues parts.
 • Com es desenvoluparan les negociacions? La resposta formal de la Unió Europea arribarà el 29 d'abril, quan hi ha prevista una cimera especial sobre el Brexit, en què els 27 estats membres es trobaran ja sense el Regne Unit per debatre les pautes anunciades anteriorment. Les negociacions no s'iniciaran fins al mes de maig o juny, quan la Comissió Europea hagi establert les directrius que caldrà seguir en les trobades amb el Regne Unit.
 • Es possible que el Regne Unit torni a ser membre de la UE? Sí, però hauria de tornar a sol·licitar de nou l'adhesió i seguir els procediments establerts.
 • Superats els dos anys:
stats