Internacional 11/10/2019

Brussel·les i Londres es donen una última oportunitat abans de tornar a ajornar el Brexit

Els estats autoritzen Brussel·les a intensificar les negociacions després d'una reunió constructiva

i
Júlia Manresa
3 min
Els negociadors del Brexit Michel Barnier (UE) i Stephen Barclay (Regne Unit).

Brussel·lesS'ha obert una petita finestra d'oportunitat dins les fosques perspectives del Brexit. Aquest divendres, els negociadors en cap dels dos bàndols (Michel Barnier del costat europeu i Stephen Barclay del britànic) han mantingut una reunió "constructiva" en què, segons fonts comunitàries, han posat sobre la taula algunes "idees" que han permès fer un esprint en unes negociacions que semblaven mortes. Per això, després d'informar els representants de cada estat membre, la Comissió ha anunciat que tenia llum verda per intensificar les converses al llarg del cap de setmana fins al punt de dur-les a terme a porta tancada, sense publicar documents ni informar les capitals, el que a Brussel·les es coneix com el túnel. La data en l'horitzó és la cimera del 17 i el 18 d'octubre, en què tots els líders es veuran les cares sabedors que, mentre el Regne Unit no digui el contrari, el Brexit s'ha de produir el 31 d'octubre.

"Hi ha elements que permeten que els equips negociadors continuïn la feina de negociació per buscar un resultat positiu", han explicat aquest divendres fonts comunitàries després que el mateix Barnier els informés de la reunió amb Barclay. Ahir ja es van aclarir una mica les perspectives després d'una reunió entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, en què van identificar "un camí cap a un possible acord". Unes paraules positives que contrasten amb la mala sensació amb què va arrencar la setmana quan Londres va filtrar una conversa amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, en què es mostrava intransigent davant l'última proposta dels britànics. Aleshores Brussel·les va acusar Johnson de començar un joc de culpabilitats i les converses semblaven a punt de fer-se miques.

Però la direcció del vent ha tornat a canviar aquest divendres perquè Brussel·les no ha tancat mai la porta a continuar negociant. Malgrat que Brussel·les és conscient que l'acord abans de la cimera del 17 i el 18 d'octubre és pràcticament impossible, hi ha hagut "senyals positives" després de la reunió entre Varadkar i Johnson que fan pensar en la possibilitat d'algun acord, com ha explicat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, aquest divendres des de Xipre. Tusk havia posat com a data límit aquest mateix divendres per donar per mortes les converses, però aquestes bones sensacions després de la reunió entre Dublín i Londres l'han evitat.

Fonts diplomàtiques donaven per descomptat aquest dimarts que ja no hi havia temps material per aconseguir un acord abans de la cimera i que, per tant, s'aniria a una tercera pròrroga del Brexit, que aniria condicionada a una convocatòria electoral al Regne Unit. A més, les mateixes fonts comunitàries citades anteriorment admeten que "el temps que queda és molt limitat", però alhora asseguren que aquest divendres no s'ha parlat d'una nova pròrroga i que les negociacions continuen. "La UE farà tot el que pugui per aconseguir un acord", ha tuitejat Barnier aquesta tarda.

Caldrà veure, però, com es fan quadrar els temps. Els ambaixadors de la UE es reuneixen sense el Renge Unit dimarts a Luxemburg i allà Barnier els informarà de l'estat de les converses dins el túnel d'aquest cap de setmana. Si s'avança, la cimera dels dies 17 i 18 podria convertir-se en l'escenari per segellar un acord que té pocs dies per passar tots els tràmits parlamentaris abans del 31 d'octubre. Si no, pot tornar a convertir-se en un llarg monogràfic de negociació del Brexit que busqui evitar arribar al 31 d'octubre sense res tancat a través d'una nova pròrroga o de la convocatòria d'una nova cimera extraordinària.

stats