ÀFRICA
Internacional 18/01/2016

Burkina Faso i Mali s’uneixen contra Al-Qaida del Magrib

Ara
2 min
L’hotel Splendid, atacat divendres a la nit a Ouagadougou (Burkina Faso).

BarcelonaEls governs de Burkina Faso i Mali van tancar ahir un acord per cooperar militarment i compartir dades d’intel·ligència per intentar evitar nous atemptats d’Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI) com el que va patir la capital de Burkina Faso, Ouagadougou, amb el segrest d’un hotel durant hores que va acabar amb 26 morts. Ahir van anar transcendint algunes de les identitats de les víctimes i de moment se sap que entre aquestes hi havia sis canadencs, segons va informar el govern d’aquest país, i una família d’ucraïnesos formada per tres adults i un nen de 9 anys. També hi van morir dos francesos, dos suïssos, un nord-americà, un holandès i un portuguès, però no ha transcendit de moment la identitat de la resta de víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mali va patir també al novembre un atac similar de l’AQMI a un hotel de luxe de la capital, Bamako, també freqüentat per estrangers. Hi van morir 20 persones, entre les quals ciutadans russos, xinesos i dels EUA. La filial d’Al-Qaida ha utilitzat des de fa anys el nord de Mali com a base d’operacions, però durant l’any passat va dur a terme atemptats en altres parts del país. Burkina Faso tem ara que el desert que uneix els dos països s’hagi convertit en zona de trànsit per als jihadistes.

Clam pel matrimoni segrestat

És precisament en aquesta frontera, però en la part de Burkina Faso, on també dissabte, poc després de l’atemptat a Ouagadougou, hi van segrestar un matrimoni de metges octogenaris australians, Ken Elliot i la seva dona Jocelyn. Els ancians viuen a Burkina Faso des de fa més de 40 anys i oferien els seus serveis mèdics a les remotes poblacions del nord del país. La parella gestiona una clínica amb 120 llits a la població de Dijbo en què l’home és l’únic cirurgià. Els veïns de la zona han impulsat una crida a través de Facebook i altres xarxes socials per reclamar als jihadistes l’alliberament del matrimoni d’ancians.

El portaveu d’una milícia maliana va assegurar, en declaracions a mitjans australians, que la parella està en mans de l’anomenat Emirat del Sàhara, un grup vinculat a Al-Qaida que també opera al nord de Mali.

stats