Internacional 08/05/2015

Cameron ratifica els seus ministres d'Economia, Interior, Defensa i Afers Exteriors

El primer ministre manté les peces clau del seu executiu després de guanyar per majoria absoluta

Efe
2 min
Osborne aquest divendres al 10 de Downing Street. REUTERS

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat aquest divendres després de guanyar les eleccions, que els seus ministres d'Economia, Interior, Defensa i Afers Exteriors continuaran en el càrrec en el seu nou govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

George Osborne es mantindrà al capdavant de l'àrea econòmica, mentre que Theresa May dirigirà Interior; Michael Fallon, Defensa i Philip Hammond, Afers Exteriors, ha informat Cameron poc després d'haver aconseguit una còmoda majoria absoluta a les urnes.

El primer ministre i líder del Partit Conservador ha nomenat a més a Osborne primer secretari d'Estat, un càrrec simbòlic que fins ara ocupava l'exministre d'Afer Exteriors, William Hague, i que el situa en un rang equivalent al de vice primer ministre.

Amb el nomenament d'Osborne, Cameron torna a dipositar la seva confiança en el ministre que ha conduït la recuperació econòmica del Regne Unit en l'última legislatura.

Sota la direcció d'Osborne, el Regne Unit ha reduït el seu dèficit pressupostari a la meitat en cinc anys, fins a l'actual 4,8% del Producte Interior Brut (PIB).

El Regne Unit preveu, a més, un creixement del 2,5% durant 2015, unes xifres que han permès a Cameron centrar la campanya electoral en el seu programa econòmic, una estratègia amb la qual ha obtingut 331 escons parlamentaris, cinc per sobre de la majoria absoluta.

May i la lluita contra el jihadisme

Cameron manté així mateix en el seu lloc a May, que ha liderat la lluita contra l'auge de l'extremisme religiós al Regne Unit.

En els últims mesos, prop de 500 ciutadans britànics han abandonat el país per unir-se a grups jihadistes a l'Orient Mitjà, una situació que suposa un risc per a la seguretat nacional davant la possibilitat que tornin al Regne Unit amb l'ànim de cometre atemptats.

L'any passat, May va impulsar una llei dirigida a impedir el retorn d'aquests extremistes que atorgava poders a la policia per confiscar passaports de persones sospitoses de voler abandonar el país per unir-se als radicals.

Amb Hammond, que al juliol de 2014 va passar del ministeri de Defensa al d'Afers Exteriors per substituir Hague, Cameron manté al capdavant de la seva diplomàcia a un home considerat com un euroescèptic en el Partit Conservador.

Hammond dirigirà aquesta legislatura les negociacions amb Brussel·les per intentar redibuixar les relacions amb la Unió Europea (UE) abans de convocar un referèndum sobre la sortida o permanència del Regne Unit al bloc europeu, com ha promès Cameron.

Fallon, que va substituir a Hammond a Defensa al juliol de 2014, ha dirigit la fi de la missió de combat de les tropes britàniques a l'Afganistan.

El ministre de Defensa ha encapçalat, a més, la contribució britànica als bombardejos nord-americans contra posicions de l'Estat Islàmic (EI) a Síria.

stats