Internacional 31/07/2015

Cameron adverteix que "la crisi s'allargarà durant tot l'estiu"

En la trobada amb els ministres i les forces de seguretat s'ha acordat enviar més efectius al costat francès de la frontera juntament amb gossos rastrejadors i tanques de seguretat

Ara
2 min
Els immigrants han desembarcat a Folkstone, provinents de França. REUTERS

BarcelonaEl primer ministre del Regne Unit, David Cameron, s'ha reunit aquest divendres amb el comitè d'emergència per discutir la crisi migratòria a Calais i el possible desplegament de l'exèrcit anglès. També s'ha acordat que es duran a terme operacions conjuntes amb el govern francès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cameron, recent tornat d'una gira de quatre dies per Àsia, s'ha dirigit a Westminster per parlar amb ministres i forces de seguretat sobre quines noves mesures es poden prendre per solucionar la situació a l'entrada del canal de la Mànega a Coquelles.

Després de la reunió, Cameron ha admès que la situació és "inacceptable" i que és "prioritari" per al govern fer front a la situació. "Serà una qüestió difícil que s'allargarà durant l'estiu sencer", ha lamentat el primer ministre al mateix temps que prometia que un equip de viceministres treballarà a temps complert per fer front a la situació.

"Actuarem a l'altre costat de la frontera, començant per ajudar als francesos", ha assegurat. També ha declarat que a última hora de divendres parlarà amb el president francès, François Hollande, per donar-li les gràcies per l'aportació extra d'agents destinats a Calais.

La trobada arriba un dia després que el primer ministre catalogués l'onada d'immigrants com una "plaga" que travessa el Mediterrani i viatja cap a Europa. Aquest comentari s'ha guanyat les crítiques de la lider del partit laborista, Harriet Harman, dient que Cameron "hauria de recordar que està parlant de persones, no insectes".

Mobilització militar

El ministeri de Defensa britànic està treballant en un pla per ajudar a oxigenar el gran volum de transit que s'acumula a Kent, uns 6.000 camions, ja que la situació no dona senyals de millora. El ministeri ha informat que una de les mesures serà la utilització de terrenys de l'exèrcit per traslladar-hi els vehicles i així alliberar espai.

Els solars a prop de Folkstone es faran servir temporalment com aparcaments pels camions. No obstant, han assegurat que la gestió d'aquests espais estaria en mans de les autoritats civils. El govern, de moment, vol evitar desplegar l'exèrcit.

A més, el primer ministre ha informat que s'enviaran unitats canines per rastrejar els que intenten entrar al país d'amagat, més tanques de seguretat i més efectius per reforçar els que ja hi ha desplegats.

Serveis socials saturats

Mentre els govern discuteixen sobre la situació, els problemes a peu de carrer s'agreugen. Els serveis socials de Kent han demanat ajuda al ministeri d'Interior i als serveis socials d'arreu del país per fer front a l'allau de refugiats que sol·liciten ajuda. S'han de sumar a aquesta situació les retallades de més de 7 milions d'euros al finançament dels serveis socials anglesos.

El nombre de joves menors de 18 anys de països com Síria i Iraq que busquen asil i aconsegueixen arribar a Dover ha incrementat de les 238 persones en tot el 2014 a les 369 d'aquest any fins l'abril, amb un repunt acusat durant els ultims tres mesos fins la xifra de 605 menors d'edat del mes de juliol.

stats