Internacional 04/02/2021

El Canadà inscriu els Proud Boys com a organització terrorista

El país amplia la seva llista negra amb quatre grups supremacistes blancs i nou d'islamistes radicals

Javier de la Sotilla
3 min
Els Proud Boys, vestits amb els seus característics colors groc i negre, en una manifestació a Washington el 12 de desembre.

BarcelonaEl Canadà s’ha convertit en el primer país del món que considera oficialment el grup d’ultradreta Proud Boys com una organització terrorista. El ministeri de Seguretat Pública va anunciar dimecres la decisió d’incloure’l a la seva llista negra, juntament amb altres grups neonazis i nou organitzacions islamistes radicals associades a Al-Qaida i l'Estat Islàmic. Això implica que, a partir d’ara, les entitats financeres podran congelar els actius d’aquests grups i, a més, les forces de seguretat podran actuar contra els que els proporcionin ajuda econòmica o material.

La decisió arriba després que al gener s’aprovés una resolució al Parlament, impulsada pel partit socialdemòcrata (NPD), que buscava “lluitar contra la proliferació de supremacistes blancs i grups d’odi, començant per la designació immediata dels Proud Boys com una entitat terrorista”. Aquest grup, fundat el 2016 pel canadenc Gavin McInnes, té la seu als Estats Units, on els seus membres han participat en múltiples actes de violència política.

Els últims anys ha augmentat la presència dels Proud Boys al Canadà, on tenen una filial i estan infiltrats en les forces armades. Van actuar per primera vegada al país fa tres anys, quan cinc reservistes militars, vestits amb els característics colors groc i negre a la samarreta, van irrompre en una manifestació convocada per comunitats indígenes a Nova Escòcia. El grup es defineix com “una fraternitat d’homes a favor d’Occident que es neguen a demanar disculpes per haver creat el món modern, també coneguts com a xovinistes occidentals”. No hi admeten dones i, segons afirmen, no són racistes ni homòfobs: “És un grup multiracial format per heteros, alguns homos, molts jueus... L’únic requisit és que siguis un home, nascut home, i que acceptis que Occident és el millor”.

Els Proud Boys han estat vinculats a l’assalt al Capitoli dels EUA a principis de gener, on van morir cinc persones, i a la violència que es va desencadenar l’agost del 2017 quan un cotxe va envestir una multitud que protestava contra la marxa ultranacionalista blanca de Charlottesville, a Virgínia, i va deixar un mort i dinou ferits. Aquest grup va captar més atenció mediàtica arran del debat presidencial del setembre passat, quan el moderador va preguntar a Donald Trump si condemnava el supremacisme blanc. “A qui vols que condemni?”, va dir l’aleshores president, i Joe Biden li va respondre: “Als Proud Boys”. Lluny d’una condemna, Trump va esperonar els integrants del grup: “Retrocediu i estigueu preparats!” La resposta va generar nombroses crítiques, tant dins dels EUA com a fora.

“Una amenaça seriosa”

“El Canadà no tolerarà actes de violència per motius ideològics, religiosos o polítics”, va dir Bill Blair, el ministre de Seguretat Pública, després d’anunciar l’ampliació de la llista de grups terroristes. Per justificar la decisió, les autoritats s’han referit als Proud Boys com “una amenaça seriosa” arran de la creixent propagació de grups supremacistes blancs a tot el país.

Blair els va descriure com “una organització neofeixista que es dedica a la violència política”. L’ampliació de la llista negra és “un pas important en l'esforç per combatre totes les formes d’extremisme violent”, va dir el ministre de Seguretat Pública, que va afegir: “No importa la motivació ideològica, tots aquests grups promouen odi, intolerància i, com hem vist, poden ser molt perillosos”.

A més dels Proud Boys, el Canadà també passarà a considerar terroristes el grup neonazi Atomwaffen Division, també conegut com a Ordre Nacional Socialista; The Base, un grup paramilitar acceleracionista, i el Moviment Imperialista Rus, ortodox i supremacista nostàlgic de l’època tsarista. “Aquests grups són actius al Canadà i a tot el món –va dir Blair–, les seves accions violentes i la seva retòrica s'alimenten de l’antisemitisme, el racisme, l’homofòbia, la islamofòbia i la misoginia”. També s’han afegit a la llista nou organitzacions islamistes vinculades a Al-Qaida i l’Estat Islàmic.

stats