El Canadà destinarà 40.000 milions a compensar els infants indígenes discriminats

El paquet també inclourà inversions en reformes per evitar que els abusos es tornin a repetir

2 min
Concentració en l'internat de Kamloops al Canadà on s'han trobat restes de 215 nens indígenes.

El govern del Canadà destinarà 40.000 milions de dòlars a un fons per compensar els infants indígenes que pateixen discriminació per part dels serveis socials i a posar en marxa reformes per evitar que això es continuï produint. Ho ha anunciat aquest dilluns al vespre el govern de Justin Trudeau, tot i que encara no ha aclarit quins seran els criteris d'elegibilitat per a les compensacions ni quina quantitat rebran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió arriba després que un tribunal del país ratifiqués el passat setembre una sentència del 2016 que condemnava el govern canadenc per haver discriminat els nens indígenes en el seu sistema de serveis socials. La sentència reconeixia el dret dels indígenes a rebre els mateixos recursos i ajudes que els infants no indígenes, i fixava una compensació de 40.000 dòlars per a cada indígena que hagués estat sota control dels serveis socials des del 2006. Es calcula que unes 80.000 criatures podrien optar a aquestes compensacions.

El govern canadenc va anunciar en un principi que recorreria la sentència, però els nous escàndols i revelacions sobre els abusos que han patit les comunitats indígenes durant anys al país han forçat el govern de Trudeau a rectificar. Aquest mateix estiu van sortir a la llum fosses comunes trobades dins dels recintes dels internats per a nens indígenes durant el segle XX.

"Parlem de 30 anys de fracàs", ha admès el ministre de Relacions Indígenes, Marc Miller, que ha assegurat que el nou fons de 40.000 milions intentarà "assegurar que no es repeteix el model que arrencava els nens [indígenes] de les seves famílies per donar-los als serveis socials". Tot i això, no ha detallat quins infants rebrien compensacions i de quina quantitat, ni les reformes concretes que es posaran en marxa per "arreglar el sistema".

La sentència de què parteix el moviment, però, reclama posar fi a la discriminació de recursos per als nens indígenes dins del sistema de serveis socials canadenc i també que l'atenció a aquests infants es faci dins de la seva comunitat d'origen. Una pràctica habitual dels serveis socials canadencs, especialment en la segona meitat del segle XX, va ser separar-los de les seves famílies, ja fos per enviar-los a alguns dels internats especials, on s'ha demostrat que patien abusos i en alguns casos s'hi han trobat fosses comunes, o per enviar-los amb famílies blanques que en alguns casos també van abusar d'ells, com es va denunciar en una sentència del 2017 per la qual el govern del Canadà va haver de pagar 500 milions en compensacions.

stats