ESTATS UNITS

Els jutges prohibeixen a Trump bloquejar seguidors a Twitter

La sentència diu que és inconstitucional d’acord amb la Primera Esmena

Donald Trump té immensos poders com a president, fins i tot accés al botó nuclear, però els jutges li van dir ahir que una cosa que no pot fer és bloquejar seguidors a Twitter. Fer-ho és “inconstitucional”, perquè la Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units, la que fa referència a la llibertat d’expressió, “no permet a un funcionari públic que utilitza les xarxes socials amb caràcter oficial excloure persones d’un diàleg obert a internet pel fet que hagin expressat opinions amb les quals el funcionari no està d’acord”. I, si es dona una ullada al seu compte, entre fanàtics del president es cola tota una legió de crítics.

La decisió del tribunal reafirma la sentència del maig del 2018 d’una jutge federal de Manhattan contra la qual havia recorregut el departament de Justícia. El procés es va obrir el juliol del 2017 amb la demanda de set persones que van ser bloquejades per Trump en aquesta xarxa social, representades per l’Institut Knight de la Universitat de Colúmbia, una organització fundada el 2016 per “defensar la llibertat d’expressió i de premsa en l’era digital”. Aquesta institució acadèmica va argumentar que “el compte @realDonaldTrump és una espècie d’àgora que el president i els seus ajudants utilitzen per comunicar notícies i informació al públic”, així com un espai en què els ciutadans i el president “intercanvien parers”.

En la interlocutòria de la sentència, el jutge Barrington Parker defensa que el debat, “per incòmode i desagradable que pugui ser amb freqüència, és una cosa bona”. Per la seva banda, els advocats del departament de Justícia havien basat la seva defensa de la llibertat del president per bloquejar usuaris en el fet que es tracta d’un compte privat, cosa que li dona dret a excloure seguidors “als quals no desitja escoltar”. Durant el judici van traçar el paral·lelisme entre el món físic i el digital. Igual que l’habitatge privat del president no es converteix en propietat del govern quan assumeix el càrrec, tampoc un compte a les xarxes socials, defensaven. Però el jutge Parker ha considerat que “és aclaparadora l’evidència que aquest compte és de naturalesa oficial”.

Donald Trump té a la seva disposició el compte oficial presidencial @POTUS, i els seus assessors bàsicament l’utilitzen per retuitejar els missatges de l’usuari personal del president i de la Casa Blanca, per la qual cosa @realDonaldTrump es converteix en el principal òrgan de comunicació de la seva acció de govern. El director de l’Institut Knight, Jameel Jaffer, es congratulava ahir d’una decisió que evitarà la censura de les idees divergents.