ESTATS UNITS
Internacional 05/09/2018

Un llibre descriu una Casa Blanca “de bojos”

L’autor de l’obra és Bob Woodward, un dels periodistes que van destapar el Watergate

Marc Larroya
2 min
El periodista nord-americà Bob Woodward arribant a la Torre Trump de Nova York el 2017, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl nou llibre de Bob Woodward, un dels veterans periodistes que van destapar el Watergate, descriu una Casa Blanca plena d’assessors alarmats i frustrats que intenten contenir diàriament els impulsos més extrems de l’erràtic i iracund president dels Estats Units, Donald Trump.

El títol del llibre és Fear: Trump in the White House [Por: Trump a la Casa Blanca], i sortirà a la venda dimarts vinent. Ahir, el diari The Washington Post en publicava un extracte, que va provocar una enèrgica resposta del president nord-americà: el va qualificar de “repugnant”. “No és sinó un altre mal llibre. [Woodward] ha tingut molts problemes de credibilitat”, va intentar defensar-se ahir el mandatari en una entrevista a la publicació conservadora The Daily Caller.

Un dels temes principals del llibre és la suposada incompetència de Trump a l’hora de tractar crisis internacionals, com el presumpte atac químic que les forces lleials al president de Síria, Baixar al-Assad, van llançar l’abril del 2017. “Matem d’una puta vegada [Al-Assad]! Fem-ho. Fiquem-nos-hi i matem tota aquesta puta gent”, va clamar l’inquilí de la Casa Blanca en una conversa telefònica amb el seu secretari de Defensa, James Mattis. El cap del Pentàgon va respondre a Trump que estudiaria immediatament com podia acatar l’ordre, però quan va penjar el telèfon va dir a un assessor que no farien “res de tot això” i que optarien per una reacció “molt més continguda”. Finalment, Washington només va ordenar el bombardeig d’una base aèria siriana.

Poc després d’arribar al poder, el president va demanar al Pentàgon un pla per llançar un atac militar “preventiu” sobre Corea del Nord, i alhora va criticar l’alt cost que suposava protegir Corea del Sud. En aquella ocasió, Mattis va sortir de la reunió amb Trump “exasperat i alarmat”, i va comentar al seu cercle més pròxim que el mandatari “havia actuat com un nen de 10 o 11 anys”, segons explica Woodward al llibre.

El secretari de Defensa, que fins ara havia aconseguit mantenir-se al marge del drama quotidià a la Casa Blanca, va negar ahir en un comunicat haver pronunciat “mai” aquestes “despectives” paraules sobre Trump, i les va atribuir a la “rica imaginació d’algú”. Trump va respondre per Twitter que ell és “exactament el contrari” del que explica l’obra de Woodward, a qui va acusar d’inventar-s’ho tot.

Trump mostrant dues gorres amb el text 'Feu que els nostres grangers tornin a ser grans'

Woodward és un veterà periodista que va signar les informacions sobre el cas Watergate, que el 1974 va contribuir a la dimissió del president nord-americà Richard Nixon per haver mentit. Per escriure el nou llibre, el periodista ha buscat el testimoni de col·laboradors de l’administració republicana sota la condició de mantenir-ne l’anonimat.

Fa gairebé dos anys, el llibre Fuego y furia ja va encendre la ira de Trump, que va acusar l’autor, el periodista Michael Wolff, d’inventar-se els testimonis recollits que posaven en dubte la seva capacitat per estar al capdavant de la Casa Blanca.

stats