Internacional 21/02/2018

Centenars d'africans inicien una vaga de fam a Israel a causa de les primeres detencions

El govern israelià vol deportar els immigrants il·legals o empresonar-los de manera permanent

Ara
2 min
Dos homes africans caminant per Israel.

BarcelonaGairebé 600 immigrants que es troben al centre de detenció israelià de Holot, al desert del Nègueb -prop de la frontera amb Egipte-, han iniciat una vaga de fam per protestar contra l'arrest indefinit de set immigrants eritreus després que aquests es neguessin a ser deportats.

Un nou pla governamental aprovat al gener ofereix dues úniques alternatives per a tots els immigrants que van entrar a Israel de manera clandestina: o ser deportats a un tercer país o presó permanent a Israel.

"Les autoritats israelianes van traslladar els set eritreus sol·licitants d'asil al centre d'internament de Saharonim, al sud d'Israel. Els han tancat a la presó perquè s'han negat a ser deportats a Ruanda i ara han de fer front a una detenció indefinida", va explicar en un comunicat l'organització Hotline per a refugiats i migrants, que destacava alhora que dos dels eritreus presos eren "víctimes de tortura" al seu país d'origen.

Aquest pla governamental afecta entre 35.000 i 40.000 immigrants africans per haver entrat a Israel a través d'Egipte, just abans que es construís una tanca a la frontera amb el Sinaí.

Els set eritreus detinguts van rebre una carta d'avís quan encara es trobaven al centre de detenció de Holot. La notificació els informava sobre la seva immediata expulsió. La resta d'immigrants retinguts a Holot han començat aquesta vaga contra el pla governamental de deportació massiva. Temen que ells també siguin expulsats en les pròximes setmanes.

L'ONG Ajuda pels Refugiats i Sol·licitants d'Asil (ASSAF) ha titllat la situació d'"acció tacada pel racisme i un complet menyspreu per la vida i la dignitat dels sol·licitants d'asil", i ha accentuat que aquesta operació de deportació serà la més gran de tot el món i "sense precedents".

Ruanda i Uganda han acceptat l'acord israelià que els obliga a acollir els immigrants expulsats a canvi de rebre suport financer, encara que Ruanda ha negat que aquest pacte s'hagi dut a terme.

stats