Els manifestants tomben l'estàtua de Lenin a Kíev

Milers d'opositors a Ianukóvitx, amb banderes de la Unió Europea, inunden els carrers de Kíev per demanar eleccions anticipades a Ucraïna

Centenars de milers de persones arribades de tot Ucraïna han pres aquest diumenge el centre de Kíev per exigir la dimissió del president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, i la convocatòria d'eleccions anticipades. Els manifestants han tombat un estàtua del líder rus Vladímir Lenin, en senyal de protesta per les ingerències de Moscou i l'acostament del govern al president Putin.

La plaça de la Independència, coneguda ja en tot el món com l'"Euromaidan" ('maidan' és plaça en ucraïnès) i on l'oposició manté centenars de tendes de campanya, s'ha quedat petita i els manifestants han omplert alguns carrers que conflueixen a la plaça i també el turó que s'eleva sobre la mateixa.

Els carrers i el transport públic de Kíev han sigut un riu de gent que fluïa sense parar cap a la plaça de la Independència, on hi havia, segons la policia de Kíev, al voltant de 50.000 persones.

L'oposició unificada, que no perdona a Ianukóvitx seva negativa a signar l'acord d'associació amb la Unió Europea, va xifrar en gairebé un milió de persones l'assistència a l'acció de protesta al centre de Kíev, anomenada "La marxa del milió".

Mentrestant, gairebé 5.000 agents de policia vetllen per l'ordre públic al centre de la capital del país, segons ha informat el ministeri d'Interior ucraïnès.

Tant la policia de Kíev com l'oposició han advertit als congregats sobre l'alta probabilitat que es produeixin provocacions violentes.

El partit opositor Batkivsxina ('Pàtria'), liderat des de la presó per l'ex primera ministra Iúlia Timoixenko, ha denunciat en un comunicat que les autoritats tenen intenció d'utilitzar prop de mil sabotejadors a sou per provocar desordres públics i obtenir així el pretext per declarar l'estat d'excepció a la ciutat.

A poc més d'un quilòmetre d'aquesta protesta, davant del Parlament ucraïnès, al voltant de 3.000 persones arribades també de tot el país han iniciat una acció de suport a Ianukóvitx i al seu Partit de les Regions.