Àfrica
Internacional 30/05/2012

Charles Taylor, expresident de Libèria, sentenciat a 50 anys de presó

El Tribunal Especial per a Sierra Leone ha sentenciat l'expresident de Libèria Charles Taylor a 50 anys de presó per crims de guerra i contra la humanitat

Agències
2 min
Charles Taylor, que va armar els rebels de Sierra Leone a canvi de 'diamants de sang', escolta la sentència a L'Haia. / TOUSSAINT KLUITERS / AFP

L'HaiaEl Tribunal Especial per a Sierra Leone (TESL) ha sentenciat l'expresident de Libèria Charles Taylor a 50 anys de presó per crims de guerra i contra la humanitat, comesos durant la guerra civil a Sierra Leone (1991-2002), que va deixar més de 50.000 morts. Aquesta cort el va declarar culpable a finals d'abril. La fiscalia demanava 80 anys de presó per a Taylor, ja que aquest tribunal no pot imposar la cadena perpètua.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els jutges han considerat en especial el "terrible patiment" de les víctimes a l'hora d'imposar la pena i han rebutjat els factors atenuants proposats per la defensa, com l'edat, la salut i les circumstàncies familiars de Taylor.

El que va ser cap d'Estat de Libèria entre el 1997 i el 2003 és "penalment responsable" de facilitar armes, a canvi de 'diamants de sang', als rebels del Front Revolucionari Unit (FRU) de Sierra Leone entre el 1996 i el 2002. Els rebels del FRU van matar, mutilar i esclavitzar desenes de milers de persones, segons el TESL.

Taylor va ser declarat culpable el mes passat d'11 càrrecs per instigar i assistir crims de guerra i contra la humanitat. Els delictes dels quals va ser declarat culpable inclouen assassinat, violació, esclavatge sexual, recluta de nens soldats, amputacions forçoses i saquejos.

El jutge que ha presidit el cas, Richard Lussick, ha dit que els crims de l'expresident de Libèria són de "summa gravetat en escala i brutalitat". Taylor no ha mostrat cap emoció durant la lectura de la sentència. El líder militar convertit en president, de 64 anys, és el primer líder africà condemnat per un tribunal internacional.

Lussick ha aclarit que els magistrats han tingut en compte com a factor agreujant el paper de lideratge de Taylor, que durant els anys de la guerra civil a Sierra Leone era president del país veí, i "va usar la seva posició única per alimentar els crims a Sierra Leone en lloc d'usar-la per promoure la pau". Taylor "es va beneficiar del patiment de les víctimes per poder aconseguir els diamants", ha afirmat Lussick.

stats